Google Logo's - Foutjes en Copyright


Google heeft in de afgelopen jaren bijzonder veel doodles geplaatst op de verschillende homepages van de zoekmachine wereldwijd en dan gaat er uiteraard wel eens wat fout.

Foutjes


Koeweit 2010

In 2010 werd per ongeluk een logo een maand te vroeg geplaatst op de homepage van Google Koeweit. Het logo stond in het teken van de onafhankelijkheid, echter deze dag werd pas een maand later gevierd. Na minstens vijf uur werd de doodle van de homepage verwijderd. Een maand later op de juiste datum werd een nieuw logo geplaatst. Koeweit was daarmee het eerste land waar twee keer een doodle werd geplaatst in hetzelfde jaar ter ere van de nationale feestdag. 'All we can say is oops!', aldus de reactie van Google.

Eerste logo

Google Doodle: Onafhankelijkheid Koeweit

Tweede logo

Google Doodle: Onafhankelijkheid Koeweit

Orkut 2010

In 2010 ging Google de mist in door een logo te plaatsen op sociaal netwerk Orkut vanwege de start van de Tour de France, echter was dit twee maanden te vroeg want het logo werd geplaatst op 7 maart. De bestandsnaam van het logo bevat de tekst 'Tour de France' en ook de alternatieve tekst die in beeld kwam als je op het logo ging staan met de muis toonde de Tour de France zoals in de afbeelding hieronder. Later op 3 juli werd alsnog het logo geplaatst toen de Ronde van Frankrijk daadwerkelijk van start ging.

Google Doodle: Republiek Turkije

Turkije 2010

Google ging in 2010 de fout in met een logo en gebruikte in plaats van de vlag van Turkije de vlag van de Turkse Republiek Noord-Cyprus om de stichting van de Turkse republiek in 1923 te herdenken. De Turkse Republiek Noord-Cyprus is een op het noordelijk deel van het eiland Cyprus gelegen Turkse Republiek die alleen door Turkije wordt erkend. De rest van de wereld beschouwt dit als bezet gebied van de Republiek Cyprus.

Google Doodle: Republiek Turkije

Hongaarse Revolutie 2010

De Doodle die op de homepage van Hongarije plaatste in 2010 vanwege de Hongaarse Revolutie van 1848 bevatte ook een fout. De gebruikte kokarde bevat precies de verkeerde kleuren. De kokarde van Hongarije begint met groen, daarna wit en rood als laatste. In het logo hieronder is dit precies omgedraaid en dan wordt het de kokarde van ItaliŽ.

Google Doodle: Hongarije, herdenking opstand 1849

Egypte 2010

In Egypte ging Google de mist in door het onderstaande logo te plaatsen vanwege het WK 2010. Na 8 uur werd het juiste logo, in dit geval een Doodle 4 Google logo, geplaatst.

Google Doodle

Henry van de Velde 2013

Google ging in 2013 in de fout met Henry van de Velde. Het betrof een kleine fout in het logo ter ere van de Belgische kunstschilder Henry van de Velde. In de alternatieve tekst van het logo werd aangegeven dat het om de 100ste verjaardag ging terwijl dit 150 was.

Google Doodle

India 2013

Om de onafhankelijkheid te vieren van India maakte Google een logo voor op de homepage. Het bedrijf ging hier echter de fout in met de kleuren van India. Het onderstaande logo werd geplaatst bestaande uit de kleuren geel, wit en groen. Echter bevat de vlag van India niet de kleur geel maar saffraan. Snel werd het logo aangepast.

Google Doodle

Google Doodle

WK Voetbal 2014

Google ging op dag 2 van het WK in BraziliŽ de fout in wat betreft het logo voor de wedstrijd Mexico - Kameroen. In het logo werd namelijk de vlag van Ghana verwerkt in plaats van de vlag van Kameroen, dit werd echter snel gecorrigeerd door het bedrijf.

Google Doodle: WK

Copyright


Als er dusdanig veel logo's worden geplaatst dan kan het wel eens gebeuren dat er een foutje intreed met betrekking tot het copyright van bepaalde werken. Het is inmiddels een aantal keer voorgekomen dat Google een logo na plaatsing weer moest verwijderen wegens copyrightschending. Dit gebeurde met een logo ter ere van Salvador Dali, geplaatst in 2002 en in 2006 met een logo in het tekenvan de kunstschilder Joan Miro.

Het laatste logo hieronder had in ieder geval wel te maken met een copyright probleem. Dit betrof een Doodle 4 Google logo vanwege Australia Day met daarin de vlag van de Aboriginals. Nadat er diverse klachten kwamen werd de vlag later verwijderd uit het logo.

Salvador Dali 2002

Google Doodle: Salvador Dali

Joan Miro 2006

Google Doodle: Mire 2006

Doodle 4 Google winnaar AustraliŽ 2010

Google Doodle: Australia Day 2010

Alexander Calder 2010

Dan was er nog het Alexander Calder uit 2010. De doodle werd na een aantal uur alweer offline gehaald met als officiele verklaring dat er 'technische problemen' waren. In 2011 volgde een nieuw logo, dit keer geanimeerd waarvan een kopie hier te bekijken is.

Google Doodle: Mire 2006

Ibn Battuta 2012

In 2011 plaatste Google een logo vanwege de geboortedag van Ibn Battuta maar deze werd later offline gehaald om onbekende redenen. In 2012 is het logo opnieuw geplaatst, dit keer geanimeerd. Bekijk een werkende kopie van de doodle hier.

Google Doodle: Ibn Battuta

Wassily Kandinsky 2012

Het onderstaande logo werd geplaatst op 4 december 2012 en stond in het teken van de geboortedag van de Russisch-Franse kunstschilder Wassily Kandinsky. De reden is niet duidelijk maar de doodle ging na enkele uren offline, mogelijk vanwege het feit dat het niet de geboortedag van de kunstschilder betrof. Uiteindelijk besloot om Google om in december 2014 het logo alsnog te plaatsen op alle lokale homepages.

Google Doodle: Wassily Kandinsky

Overig


Tatiana Day 2011

Het onderstaande logo betreft geen fouten en heeft ook niets te maken met copyright maar is toch bijzonder. Het onderstaande logo staat in het teken van Tatiana Day, Studentendag in Rusland. De bedoeling was dat het logo op 25 januari 2011 geplaatst zou worden op de homepage van Google Rusland en zoals je ziet was het logo helemaal af. Echter omdat er plotseling een dag eerder een terroristische aanslag werd gepleegd op de internationale luchthaven in Moskou besloot Google het logo niet op de homepage te plaatsen.

Google Doodle: Tatiana Day

Asteroide 2012 DA14

Google plaatste het onderstaande geanimeerde logo vanwege het passeren van de Asteroide 2012 DA14 langs de aarde. Echter was het logo niet lang te zien, het bedrijf haalde het logo weer offline nadat 's morgens een meteoriet in Rusland was ontploft. Uit respect voor de slachtoffers in Rusland besloot het bedrijf de doodle weer te verwijderen.

Google Doodle: Asteroide 2012 DA14