Website - Wat is dataverkeer


Wat is dataverkeer

Elke website verbruikt dataverkeer (bandbreedte). Zodra je bij een hostingpartij een pakket aanschaft zal er vermeld worden hoeveel dataverkeer je krijgt en vaak is dit ook terug te zien via de statistieken. Mocht je dit overschrijden zal je niet meteen uit de lucht gehaald worden maar kan het wel zijn dat er extra kosten in rekening worden gebracht.

Er zijn ook gratis hostingpakketten te vinden waar dan ook een limiet op zit betreffende dataverkeer echter het nadeel is hier dat je website op slot gaat zodra je over het limiet gaat. Daarnaast zijn er gratis providers zonder limiet en hoef je er dus niet op te letten. Het limiet wordt vrijwel altijd bekeken over een periode van een maand.

Dataverkeer

Het dataverkeer dat een website omzet is het aantal Megabytes (MB) of Gigabytes (GB) dat door de bezoekers wordt gegenereerd doordat de bestanden van een website zoals HTML bestanden, CSS bestanden, downloads en afbeeldingen worden opgevraagd. Hoe meer bezoekers je ontvangt hoe meer dataverkeer. Bijvoorbeeld als een download van 1 MB 1000 keer wordt gedownload betekent dat er 1000 MB oftewel 1 GB is gebruikt.

Gigabytes

Zoals gezegd wordt er vaak een maximum opgegeven voor het dataverkeer dat bij een pakket hoort. Dit is over het algemeen op te vragen via de standaard statistieken van de provider. Dit wordt vaak aangegeven in het aantal KiloBytes terwijl in de omschrijving van het pakket het gaat over het aantal Gigabytes. Het omrekenen van het aantal kilobytes naar het juiste aantal Gigabytes is te doen met een simpel rekensommetje.

Neem het aantal KBytes en deel dit door 1024, je hebt dan het aantal MB's. Deel dit nogmaals door 1024 en je hebt het aantal Gigabytes.

Het is dus best belangrijk bij het bouwen van een website om op te letten hoe groot de afbeeldingen en bestanden zijn en als je veel bezoekers ontvangt dan is het aan te raden om de bestanden klein te houden om eventuele rekeningen achteraf te voorkomen. Het is afhankelijk van de provider wat er gebeurt als het limiet overschreden wordt. Er zijn providers die niet zo gauw aan de bel trekken, providers die achteraf een rekening maken en zelfs providers die de website dus op slot zetten tot het eind van de maand.

Hot-linking

Wat ook belangrijk is, is om Hot-linking te voorkomen. Met hot-linking wordt bedoeld dat men vanaf een andere website bijvoorbeeld een afbeelding van je eigen website gebruikt door die in bron op te roepen. De afbeelding wordt door de betreffende website dus niet opgeslagen. Dit kost je dus dataverkeer en dus ook geld. Hoe meer mensen dit doen hoe meer dataverkeer er wordt omgezet wat hoog op kan lopen in het geval van downloads.

Dit kan voorkomen worden met behulp van .htaccess, meer in de tutorial: Hotlinking.