Website - W3C informatie, World Wide Web Consortium


W3C informatie, World Wide Web Consortium

W3C is de afkorting van World Wide Web Consortium. Dit is een internationale organisatie die webstandaarden (HTML, XHTML, XML en CSS) en regels voor internet definieert.

Tim Berners-Lee bedacht ooit het WWW evenals de term WordWideWeb. Berners-Lee was degene die de eerste WorldWideWeb server bouwde en de eerste browser en editor ontwikkelde en tevens schreef hij ook de eerste versie van HTML, de taal waarmee webpagina's worden opgebouwd. HTML is de afkorting voor HyperText Markup Language. Dit is niets anders dan een bestand dat bestaat uit codes in ASCII-formaat die de browser begrijpt en gebruikt om de webpagina juist weer te geven.

1994

In 1994 werd het daadwerkelijke W3C opgericht in de Verenigde Staten samen met een aantal andere organisaties. Inmiddels is het W3C flink gegroeid tot een internationale organisatie met meer dan 500 lid-organisaties en 60 stafleden over de wereld.

Regels

Het W3C levert een groot aantal regels op het gebied van toegankelijkheid van websites en de technische bouw. Hoe meer een website zich aan de regels van het W3C voldoet hoe beter deze functioneert op het gebied van toegankelijkheid. Door je aan deze regels te houden kun je goed zorgen dat je website er goed uitziet in diverse verschillende browsers die zich ook aan de regels (proberen te) houden.

Validator

Om dit te controleren hoef je niet alle regels uit je hoofd te gaan leren, hiervoor is een zogenoemde validator bedacht waarmee je een website kunt controleren of deze aan alle regels voldoet. Voldoet een website niet dan zul je een aantal meldingen krijgen zodat je precies weet wat er mis is. Het is zeker niet altijd mogelijk om een website geheel te laten voldoen zodat hij 100% door de keuring komt maar je kunt zeker een eind komen. De opmaak van een pagina wordt gedaan met behulp van CSS , hier is ook een validator voor.

De HTML/XHTML validator vind je hier: W3C validator
De CSS validator vind je hier: CSS Validator

Badges

Mocht je site geheel aan de eisen voldoen mag je een button van het W3C plaatsen om te laten zien dat je website voldoet. Voorbeelden van de knoppen zie je hieronder.

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS