Website - Websites lokaal testen


Het kan wel eens handig zijn om je eigen website of bijvoorbeeld bepaalde systemen als Joomla!, WordPress, Typo3 en Magento lokaal te kunnen testen op je eigen Windows PC. Op deze manier kan je wijzigingen eerst testen voordat je ze definitief doorvoert. Dit is mogelijk met behulp van een WAMP pakket waarmee je een Apache webserver installeert op je PC. WAMP is de afkorting van Windows, Apache, MySQL en PHP.

Nu zijn er verschillende programma's waarmee dit te realiseren is, hieronder wordt het programma WampServer behandeld dat is te downloaden via de onderstaande link. WampServer bevat PHP, MySQL, Apache, phpMyAdmin en SQLitemanager.

Installeren

Na het downloaden installeer WampServer. De standaard locatie waar WampServer wordt geinstalleerd is c:\wamp waar dan straks ook de bestanden van je geplaatst worden. Uiteraard is dit te wijzigen naar een eigen locatie naar wens.

Testen op eigen PC

Eenmaal WampServer gestart zal er een icoon worden rechtsonderin worden geplaatst in het systeemvak. Als deze grijs is gekleurd dan is WampServer actief en kun je direct starten met het plaatsen van bijvoorbeeld een WordPress installatie.

Het kan echter gebeuren dat het icoon een gele kleur heeft doordat Apache niet gestart kan worden. Zo kan er een probleem ontstaan op het moment dat je Skype of een virusscanner gebruikt. In het geval van Skype schakel eerst het programma uit, schakel daarna WampServer in en start daarna Skype opnieuw om het probleem te omzeilen.

Opties

Door met de rechtermuisknop op het icoon te klikken kun je WampServer via het menu item Language omzetten naar het Nederlands als je dit handiger vindt. De opties van WampServer waaronder het starten en uitschakelen van bepaalde services open je door met de linkermuisknop op het icoon te klikken. Vanaf hier kun je door op "www directory" te klikken ook snel de locatie openen waar de bestanden geplaatst moeten worden. Tevens kan hier phpMyAdmin geopend worden om bijvoorbeeld een database aan te maken.

Testen op eigen PC

Bekijken

Het bekijken van een website doe je door in de browser naar http://localhost/ of http://127.0.0.1 te gaan. phpMyAdmin is ook te openen via: http://localhost/phpmyadmin/. Bij het installeren van bijvoorbeeld WordPress zul je op een gegeven moment gegevens van een database in moeten voeren. Met WampServer is de gebruikersnaam 'root' en is er standaard geen wachtwoord ingesteld. De host is localhost.

Testen op eigen PC