Website - Tekstbrowser Lynx


Lynx is een bekende opensource tekstbrowser waarmee je vroeger een goed beeld kon krijgen van hoe zoekmachines een website zagen. De browser bestaat al sinds 1993 en is dus geheel gericht op tekst. De browser toont zodoende geen afbeeldingen, Flash animaties of Javascript. Opmaak wordt uiteraard ook niet getoond. Tegenwoordig is het zo dat zoekmachines zoals Google een website kunnen bekijken zoals een gebruiker deze ziet waardoor het testen met een tekstbrowser eigenlijk geheel overbodig is geworden.

Downloaden

De browser is hier te downloaden Na downloaden pak het ZIP-bestand uit. Om de browser vervolgens te starten dubbelklik op het lynx.bat bestand.

Tekstbrowser Lynx

Eenmaal gestart kom je op de 'startpagina' van de browser.

Tekstbrowser Lynx

Navigeren

Om nu direct te navigeren naar een website druk op "g" op je toetsenbord om de URL van een website in te vullen. Je kan overigens ten alle tijde de helpfunctie raadplegen van Lynx door shift + "?" in te drukken. Met "q" sluit je de browser weer af.

Na het invullen van een URL druk op Enter om de website te openen. Eenmaal op de pagina kun je dan navigeren tussen links middels de pijltjestoetsen. Tekst wordt in het blauw aangegeven, links in het groen. Als je op een link staat kun je door op Enter te drukken de link openen. Eventuele alt-tags van afbeeldingen worden als tekst (blauw) getoond. Door op de rechter pijltjestoets te drukken ga je terug naar de vorige pagina.

Door op "a" te drukken kun je een pagina toevoegen aan de favorieten. Met "m" ga je direct terug naar de startpagina. Een soort Printfunctie bevat de browser eveneens echter de pagina die je wilt printen wordt dan eerst opgeslagen als een tekstbestand die je vervolgens af kunt drukken. Door op de "p" toets te drukken kan de pagina geprint worden.

Het bestand wordt opgeslagen in de net gemaakte Lynx map.

Tekstbrowser Lynx

Zoeken

Op een pagina zoeken kan ook. Door "/" te typen gevolgd door het zoekwoord en een druk op Enter kan er worden gezocht op de pagina. Door op de toets "=" te drukken krijg je aanvullende informatie over de pagina te zien zoals de paginatitel, charset, etc.

Bron

Er is zelfs een optie om de broncode te bekijken. Je kunt schakelen tussen de paginaweergave en de broncode met de "\" toets op je toetsenbord. Door op "*" te klikken kun je afbeeldingen aanzetten. Dat wil zeggen dat er op de plekken waar afbeeldingen staan een '[IMAGE]' wordt geplaatst, de pagina verversen kan met "CTRL + R".

Sneltoetsen

Hieronder de belangrijkste sneltoetsen nog even samengevat.

g URL opgeven
Enter Bevestiging / Volg link
? Help
q afsluiten
Rechter pijltoets Afbeeldingen in / uitschakelen
Bovenste pijltoets Navigeren naar boven
Onderste pijltoets Navigeren naar beneden
a Vorige
p Pagina afdrukken, opslaan als tekstbestand
/ Zoeken
\ Schakelen naar broncode weergave
* Afbeeldingen in / uitschakelen
CTRL + R Pagina verversen
= Aanvullende informatie