Adobe InDesign - Plaatjes schalen


Plaatjes schalen gaat op een iets andere manier dan je misschien gewend bent van bijvoorbeeld Photoshop. Meerdere opties hier, het schalen van het vlak en zo een gedeelte van het plaatje weghalen, het handmatig schalen en schalen in procenten.

Schalen van het plaatje zelf kan dus in procenten en handmatig. Voor de procenten manier selecteer je het plaatje en klik je met de rechtermuisknop op het plaatje en kies je Transform, Scale. Standaard staat het dan op 100%, door het vinkje aan te zetten voor "Preview" zie je het voorbeeld toegepast hoe groot hij wordt na het verminderen van het aantal procenten.

Plaatjes schalen

Ook hier is alleen het frame te schalen. Maar wat meestal makkelijker gaat is het schalen met/via de muis. Als eerst kun je het frame alleen schalen, neem hiervoor de standaard muis "Selection tool" en selecteer het plaatje. Om het plaatje zie je nu een aantal kleine vierkantjes op de hoeken, met de linkermuisknop inhoudend kun je het frame van het plaatje zo schalen. Houd eventueel de "Shift" toets van je toetsenbord in om de verhoudingen goed te houden. Dit schaalt alleen het frame en laat het plaatje ongemoeid zoals hieronder in het voorbeeld. Waar het bovenste plaatje orgineel is en het plaatje eronder geschaald met alleen het frame.

Plaatjes schalen

Om nu het plaatje zelf te schalen via de muis selecteer je het plaatje met de "Direct Selection Tool" dat is de 2e muis.
Plaatjes schalen

Pak het plaatje en er komt een bruine rand omheen waarmee je weer via de vierkantjes op de hoeken het plaatje kunt schalen. Het frame zelf wordt niet meegeschaald deze kun je dan erna met de gewone muis evengroot schalen.

Plaatjes schalen