Adobe InDesign - Pathfinder


Er staat op WebSonic.nl een andere InDesign tutorial over hoekopties op tekstvakken en plaatjes, de pathfinder sluit hier op aan en geeft een aantal extra mogelijkheden om tekstvakken en plaatjes een bepaalde vorm te geven zoals een cirkel of driehoek. De Pathfinder vind je bovenin het menu onder Window >> Object en Layout >> Pathfinder.

Pathfinder

Als eerst de opties onder "Convert Shape". Zoals je ziet staan hier diverse vormen die je kunt toepassen op je tekstvak of plaatje zoals een cirkel en een driehoek. Om dit toe te passen selecteer je met de muis "Selection tool" het plaatje in dit geval. En klik je op de gewenste vorm. Het plaatje zal dan direct uitgesneden worden in de vorm zoals hieronder.

Pathfinder

Wat ook een optie is in Adobe Illustrator is de optie Minus Back, deze valt ook onder de Pathfinder. Met de minus back optie kun je eenvoudig figuren uit elkaar snijden. Je neemt 2 verschillende plaatjes.

Pathfinder

De bedoeling hier is nu dat de cirkel uit de driehoek word gesneden. Zet nu de cirkel achter de driehoek. Mocht de cirkel voor de driehoek komen als je er mee schuift, selecteer de cirkel en klik dan met de rechtermuisknop erop en kies Arrange en klik in het uitschuifmenu op "Send to back".

Pathfinder

Zo is hij klaar om uitgesneden te worden, selecteer nu beide plaatjes met de muis "Selection tool" en ga daarna naar het pallet van de pathfinder en klik op de minus back optie.

Pathfinder

De cirkel is nu uitgesneden uit de driehoek zoals hieronder.

Pathfinder