Adobe Illustrator - Tekst en paden


De teksttool in Illustrator is op verschillende manieren te gebruiken. Tekst is te plaatsen op de normale horizontale manier, op een pad, verticaal etc.

Als eerste horizontaal en verticaal, als je de tekst tool pakt vanuit het toolspallet is deze standaard ingesteld op horizontale tekst. Als je klikt op de teksttool en je muisknop ingedrukt houdt komen de andere opties beschikbaar en kun je hier de verticale teksttool pakken en gebruiken.

Tekst en paden

Voor het plaatsen van tekst kun je dat op 2 manieren doen met de teksttool. Klik ergens in het document en je kunt typen. Als je vervolgens het tekstvak wilt aanpassen of groter maken word de tekst zelf ook groter, kleiner etc.

Andere manier voor het plaatsen van tekst is door eerst een tekstvak te plaatsen. Dit is vooral handig als je een wat langere tekst hebt bijvoorbeeld voor een affiche. Selecteer de tekst tool en sleep in je document met de rechtermuisknop, je maakt nu een tekstvak. Voordeel hiervan is als je het tekstvak aanpast met de tekst erin dat de tekst opzich niet wijzigd maar alleen het tekstvak. Als je meer tekst geplaatst hebt dan in het vak past krijg je een rood vierkantje met een plusje aan de rechterkant van je tekstvak om aan te geven dat niet alle tekst erin past.

Tekst in een vorm kan natuurlijk ook. Maak een vorm bijvoorbeeld een cirkel. Neem nu je teksttool (horizontaal) en klik op de rand van de geselecteerde cirkel. De muis veranderd nu met een een rondje om de T. Klik en de vorm veranderd in een tekstvak met een knipperende cursor bovenin.

Tekst en paden

Zodra je echter tekst in een pad hebt gezet zijn de vul en lijn kleuren verdwenen. Om nu bijvoorbeeld een oranje achtergrond te geven aan de cirkel. Deselecteer de cirkel en pak de direct selection tool. Selecteer daarmee het pad van de cirkel. Ga nu bovenin naar View en klik op Outline. Het pad is nog geselecteerd. Stel nu een Fill of Stroke kleur in via het toolspallet. Als je dit gedaan hebt ga je weer naar View en klik op preview. De cirkel heeft in dit geval een oranje achtergrond gekregen. Zo kun je ook een stroke instellen.

Tekst en paden

Op deze zelfde manier zet je tekst op een pad. Pak de pen tool en teken een pad. Zet vervolgens weer je teksttool op het pad, op de plek waar je de tekst wilt beginnen en je kunt typen langs het pad.

Tekst en paden

Alle tekst is uiteraard aan te passen met het tekstpallet die je tevoorschijn tovert via Window, Type, Character.