Adobe Illustrator - Symbolen gebruiken


Adobe Illustrator heeft een aantal standaard symbolen bij zich verdeeld in verschillende categorieen. Deze symbolen zijn allemaal vector symbolen en zijn dus onbeperkt te vergroten. Open als eerst uiteraard een document waarin je de symbolen wilt gebruiken. Als je het pallet van de symbolen nog niet hebt ga dan bovenin in het menu naar Window en klik op Symbols en het pallet komt tevoorschijn.

Standaard beschikt Illustrator over een groot aantal symbolen. Linksonderin in het venster staat een knop Symbol Libraries Menu waarmee je de andere Symbolen tevoorschijn kunt halen. Klik op deze knop en kies daarna een categorie om de symbolen hiervan te openen.

Symbolen gebruiken

Om een symbool te gebruiken klik je met links op een symbool en sleep je deze naar het document door de linkermuisknop vast te houden. Het symbool is dan standaard geplaatst met de standaard kleuren. In dit voorbeeld is het symbool van een huis gebruikt. De standaard kleuren kun je aanpassen.

Selecteer het symbool met de selection tool, je gewone muis. Klik hier dan met de rechtermuisknop op en kies de optie "Break link to symbol".

Symbolen gebruiken

Je ziet dan het blauwe selectievak wat om het huis heen staat veranderen in een selectie van alle punten van de symbool. Klik dan direct nogmaals met de rechtermuisknop op de symbool en kies de optie "Ungroup". Hiermee worden alle onderdelen los gemaakt van elkaar en zijn deze dus niet meer gegroepeerd. Klik nu eerst ergens anders in het document om de selectie op te heffen. Je kunt vervolgens nu elk onderdeel van de symbool aanklikken en de kleur hiervan veranderen of onderdelen verwijderen.

Symbolen gebruiken