Adobe Illustrator - Een orb maken


Een orb maken, open een nieuw document van bijvoorbeeld 500 bij 500 pixels en pak vervolgens de elpise tool om een cirkel te maken en maak een cirkel in je kleur van voorkeurs. Door shift in te houden, houd je de cirkel mooi rond.

Een orb maken

Een orb maken

Nu gaan we een gradient toevoegen aan de cirkel, houd de cirkel geselecteerd en klik op de gradient knop onder je kleurkeuzes.

Een orb maken

Aan de rechterkant van je scherm komt dan het gradient venster tevoorschijn (mocht je het niet zien druk dan CTRL + F9). Neem onderstaande instellingen over (location 80%). Je kunt eventueel kleuren toevoegen voor de gradient hier door de kleur te selecteren in het kleurenpalet (F6) en deze te slepen naar het gradient palet. Mocht hierbij overigens het rechterpanel niet uitgeklapt zijn kun je dit doen middels de kleine witte pijltjes rechts bovenin in de werkbalk. Met de rechter werkbalk uitgeklapt kun je beter kleuren verslepen.

Een orb maken

Je cirkel ziet er dan als volgt uit.

Een orb maken

Pak nogmaals je elispe tool en maak een witte cirkel boven in de huidige cirkel, zoals hieronder

Een orb maken

Houd de cirkel geslecteerd en maak nu een nieuwe gradient, van wit boven en zwart onder. Door zwart en wit toe te voegen aan de gradient, sleep je de kleur uit het swatches of kleurenpalet en verwijder je de oude kleuren door het blokje naar beneden te slepen. Neem dan de onderstaande instellingen over.

Een orb maken

Een orb maken

Ga nu naar je layers pallet (druk F7 als je deze niet ziet) Klik op het pijltje voor Layer 1 en je krijgt 2 subitems, houd nu ctrl ingedrukt op je toetsenbord en klik op beide rondjes voor <group> en <path>

Een orb maken

Ga nu naar het transparency pallet, deze vind je naast de gradient. Haal hier weer de opties tevoorschijn via het kleine pijltje rechts.

Een orb maken

Klik op het kleine pijltje rechtsbovenin en selecteer de optie make opacity mask. Je cirkel veranderd nu, klik vervolgens in het menu transparency en klik het vinkje weg voor Clip. De orb is klaar en volledig schaalbaar tot de grootte die je wilt.

Een orb maken