Adobe Illustrator - Hoe logo's maken (drukwerk)


Als je echt een logo maakt dan zul je dit in Illustrator van Adobe moeten gaan maken. Illustrator is HET programma voor logo's.

Reden hiervan is onder andere dat het vector bestanden oplevert. Dit houdt in dat het logo oneindig schaalbaar is en wat natuurlijk belangrijk is voor drukwerk. Even extreem bekeken, als je een enorme vlag maakt van 10 bij 10 meter kun je het logo op die grootte ook vergroten zonder kwaliteitsverlies en haarscherp. Doe je dit met een GIF of JPG bestand heb je een probleem want deze bestanden zijn niet oneindig schaalbaar en deze zullen korrelig en wazig worden.

Meer over vector bestanden zie je in de tutorial: Vector bestanden

Illustrator heeft zo zijn eigen PSD bestand zeg maar, dit is een .AI bestand. Dit is het orginele bestand en die houd je zelf. Wat je aflevert is het mooist een .eps bestand wat dan door de drukker gebruikt wordt, vaak worden er ook eisen gesteld door de drukker waar je aan moet voldoen. Ook een EPS bestand is alleen te lezen met Illustrator. Je kunt ook een PDF bestand erbij leveren als extra zodat dat altijd te openen is. Handig is als je tekst van je logo omzet in contouren zodat er ook geen problemen ontstaan met het lettertype.

Drukwerk wordt altijd in CMYK aangeleverd, DPI is niet van toepassing bij een vector bestand. Dit wordt een ander verhaal als je flyers gaat maken met Photoshop. Dan wordt het 300 DPI. De .ai en de eps zijn gewoon te laden in Photoshop overigens.

Als je een logo maakt maak deze in kleur natuurlijk maar maak ook een zwart / wit versie. Je weet namelijk nooit hoe iets loopt bij een bedrijf maar als zij een advertentie gaan plaatsen in de krant dan is het goedkoper om deze zwart / wit te houden en ook dan moet het logo ook goed overkomen.

Denk ook goed na over de kleuren als je een logo maakt. Als je echte controle wilt over de kleuren kun je niet vertrouwen op wat je je op je beeldscherm ziet. Een beeldscherm werkt met het RGB kleursysteem en een drukpers met CMYK. Een RGB kleur kan er op een drukpers ineens totaal anders uitkomen. De beste manier om kleurverschil te voorkomen is door gebruik te maken van het Pantone kleursysteem.

Het Pantone systeem bestaat uit een groot aantal kartonnen waaiers waarop je een kleur kunt kiezen. Die kleur kun je vervolgens ook instellen Illustrator. Misschien ziet het er op het beeldscherm niet helemaal uit zoals je het wilt, maar het gaat ook om de waaier: zo komt het er uit. De drukker weet namelijk precies hoe hij deze kleuren moet mengen en de afwijking is daardoor minimaal. Dus als je logo's ontwerpt kun je eigenlijk niet zonder Pantone waaiers.

Bekijk ook hoeveel kleuren je gebruikt. 1 kleur is aanzienlijk goedkoper om een logo te drukken dan 2 / 3 / 4 kleuren. Als er niet veel geld beschikbaar is dan kan er hierop bespaard worden.