Google - Google Static Maps


Met behulp van Javascript kan een Google Maps kaart worden ingesloten op een website, naar gelang de wensen kan deze kaart vrij uitgebreid op maat gemaakt worden. Als alternatief is er een andere simpele manier om kaarten in te voegen op een website, de Static Maps API. Hiermee is het mogelijk om snel en eenvoudig een statische kaart te maken en in te sluiten op een website zonder dat daar verdere Javascript voor nodig is.

Het plaatsen van een kaart gaat op basis van een URL die enkele parameters bevat zoals de co÷rdinaten, type kaart en zoom level. Het vervolgens invoegen op een website gaat op dezelfde manier zoals je normaal een afbeelding zou plaatsen. De kaart is dus geheel statisch en verder niet voorzien van functies zoals navigeren of in of uitzoomen. Een voordeel is wel dat een dergelijke afbeelding sneller laad op een website dan een reguliere map en tevens makkelijker is op te slaan voor bijvoorbeeld offline gebruik.

De URL kun je zelf in elkaar zetten maar het is ook mogelijk met behulp van de Static Maps wizard een code te genereren en een marker te plaatsen. Meerdere markers en verschillende kleuren instellen voor verschillende markers is hier ook mogelijk.

Voorbeeld

Een voorbeeld van een dergelijke kaart zie je hieronder.

<img src="http://maps.google.com/maps/api/staticmap?size=493x300¢er=28.599670,-80.623856&zoom=13&markers=color:green|28.599670,-80.623856&sensor=false" />


Zoomlevel en afmetingen

In de bovenstaande URL zijn de co÷rdinaten verwerkt, zoom is ingesteld op 13 en de kleur van de marker is ingesteld op groen. De grootte van de kaart is 493 bij 300 pixels. In de code kun je deze grootte naar wens wijzigen door deze aan te geven in de URL op de plek "size=493x300". Naast de afmetingen kun je ook het zoomlevel bepalend ie standaard is ingesteld op 13. Dit wijzig je op de plek "zoom=13", hoe hoger hoe verder ingezoomd.

Limiet

Er is wel een limiet. Een foto mag maximaal 1000 keer per bezoeker per dag worden opgevraagd. Je moet dus wel een bijzonder drukke website hebben wil dit niet voldoende zijn. Mocht dit niet voldoende zijn zal de onderstaande afbeelding tijdelijk in beeld komen, mocht je het limiet vaak overschrijden dan kan het zijn dat je geblokkeerd wordt.

Uitgebreide informatie is hier te vinden: Static Maps API Developer Guide