Google - Zoekmachine vriendelijke URL's


Bij het maken van je website krijgt elke pagina een eigen unieke url, dit kan een dynamische url zijn of een statische url. Statische url's zijn adressen die geen parameters bevatten en niet wijzigen, een voorbeeld hiervan is: www.website.nl/bestandsnaam.htm.

Dynamische url's worden bijvoorbeeld gebruikt op het moment dat data uit een database komt bijvoorbeeld bij forums of CMS-systemen. Een voorbeeld hiervan is: www.website.nl/detail&id=89. In de url komen dan karakters voor als ? en &. Deze url's worden in de praktijk door CMS-systemen vaak dan weer herschreven naar zoekmachinevriendelijke url's zoals het statische voorbeeld hierboven.

Herschrijven

Google heeft zelf aangegeven dat het geen noodzaak is om dynamische url's te herschrijven naar zoekmachine vriendelijke url's. Hierbij werd zelfs aangegeven dat het wellicht juist veiliger is om de url niet te herschrijven en dat het geen groot verschil maakt met statische url's als het aankomt op indexering en rangschikking.

Bezoekers

Het is wel zo dat een vriendelijke url een voordeel biedt voor de bezoeker omdat de URL in dat geval goed leesbaar is en een bezoeker wellicht daardoor eerder op de link in de zoekresultaten zal klikken. Het advies is dus om wel te zorgen voor goede leesbare url's. Let hierbij bijvoorbeeld op de naam van de mappen en de namen van de bestanden.

Geef de namen van de mappen duidelijke namen die direct te maken hebben met de pagina's in de map. Zo kan een pagina van een autodealer er als volgt uitzien.

www.garagenaam.nl/autos/tweedehands/bmw/m3-cabrio.html