Google - Google Webmaster Tools


Sinds 2006 heeft Google een eigen Webmaster Centrum bedoeld voor webmasters. In Webmaster Tools is diverse informatie te vinden over de vindbaarheid van je website maar ook zijn er een aantal opties in te stellen met betrekking tot het indexeren van je website of juist het verwijderen van pagina's uit de index. Webmaster Tools vind je hier, om hiervan gebruik te kunnen maken moet je wel beschikken over een Google Account.

Sitemaps

Het onderdeel Sitemaps. Een sitemap is een overzicht van alle pagina's / url's binnen je website en is in dit geval bedoeld om Google aanvullende informatie te geven over de structuur van je website. Het is niet noodzakelijk om een sitemap in te dienen maar het fungeert als extra op je website en het is op zich wel aan te raden. Sommige SEO specialisten raden echter het gebruik van een sitemap af omdat zij van mening zijn dat Google ook zonder sitemap de structuur van een website moet begrijpen.

Typen sitemaps

Er bestaan een aantal typen sitemaps die je kunt indienen. Naast de reguliere sitemap kan er een mobiele sitemap ingestuurd worden evenals een sitemap voor Google Nieuws en daarnaast een sitemap om aan te geven waar video's zich bevinden op een website aangevuld met relevante metadata. Voor een blog of nieuwswebsite geldt dat als je over een RSS feed beschikt je deze ook kunt insturen als extra sitemap.

Status

Eenmaal toegevoegd duurt het even voordat de Googlebot de Sitemap ophaald, via het menu item Optimalisatie Sitemaps kun je de status van je Sitemap bekijken zoals informatie over het Type sitemap, wanneer de sitemap ingediend is en wanneer deze voor het laatste gedownload is door Google. Verder ook de status en het aantal URL's.

Maken

Je zult de sitemap echter wel zelf in elkaar moeten zetten als een tekstbestand (.txt) of een xml bestand. Een voorbeeld van hoe een sitemap eruit ziet hieronder.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<urlset xmlns="http://www.google.com/schemas/sitemap/0.84" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance"
xsi:schemaLocation="http://www.google.com/schemas/sitemap/0.84 http://www.google.com/schemas/sitemap/0.84/sitemap.xsd">
<url>
<loc>http://www.jouwwebsite.nl/paginanaam.htm</loc>
<lastmod>2007-04-12T13:13:10+01:00</lastmod>
<changefreq>weekly</changefreq>
</url>
</urlset>


Je plaatst het gedeelte vanaf URL tot /URL steeds opnieuw voor elke pagina. Bij de tag 'lastmod' geef je de laatste wijzigingsdatum van de pagina aan en bij 'changefreq' geef je aan hoe vaak de pagina wordt aangepast.

Eventueel kun je met behulp van een PHP script een sitemap automatisch genereren. Meer informatie hier in de tutorial: Sitemap genereren.

Overige instellingen Webmaster Centrum

Na het inloggen zie je direct het overzicht van de ingestelde websites met bovenaan een overzicht van eventuele berichten. Zodra je op een website klikt kom je op het Dashboard met daarop eventuele belangrijke berichten en eronder blokken met korte samenvattingen, het gaat om de blokken: Crawlfouten, Zoekopdrachten en sitemaps.

Onderdelen

In het menu links heb je de beschikking over een aantal onderdelen, dit zijn de volgende.

 • Configuratie
  Als eerste is dat Configuratie, het gedeelte om bepaalde zaken in te stellen die daarna niet of nauwelijks meer wijzigen. Denk hierbij aan instellingen zoals het voorkeursdomein (met of zonder www), crawlsnelheid, sitelinks maar ook gebruikers.
 • Gezondheid
  Als tweede is er het menu item Gezondheid waar gecheckt kan worden of bepaalde zaken omtrent een website in orde zijn. Zo zie je hier bijvoorbeeld crawlfouten, crawlstatistieken en geblokkeerde URL's. Een handige optie is hier ook Fetchen als Google waarmee je een pagina kunt testen en zien hoe Google de pagina bekijkt.
 • Verkeer
  Als derde is onder Verkeer te zien hoe een website het doet in de zoekmachine. Zoekopdrachten, Links naar je website, Interne links en +1-rapporten zijn hier te vinden.
 • Optimalisatie
  Optimalisatie is gericht op het verbeteren van een website, zo zie je hier onder HTML-verbeteringen bijvoorbeeld eventuele dubbele titels, dubbele omschrijvingen, etc. maar ook is hier het onderdeel om sitemaps in te sturen te vinden.

Labs

Net als andere producten van Google zoals Gmail, Google Agenda en Google Maps heeft Webmaster Tools ook een 'Labs' hoekje. Hier zijn experimentele functies te vinden die mogelijk in de toekomst definitief worden doorgevoerd of weer vervallen.

404 widget

Een onderdeel van Webmaster Tools was geruime tijd een 404 widget. De widget is hier niet langer beschikbaar maar tegenwoordig een onderdeel van het Helpcentrum.

Het gaat om een widget die je kunt plaatsen op een 404 pagina. De widget zorgt vervolgens op het moment dat een bezoeker op de 404 pagina terechtkomt voor alternatieve url's en zoeksuggesties. Ook staat er dan een zoekbox bij, echter het nadeel hiervan is direct dat de zoekresultaten apart in een Google venster openen. De widget wordt meegeleverd met CSS code waardoor de widget qua opmaak is aan te passen.

Een screenshot van een geplaatst 404 widget hieronder.

Google Webmaster Centrum