Google - Eigen Google zoekmachine op je website


Google heeft een eigen dienst voor webmasters genaamd Google Custom Search waarmee het mogelijk is om een zoekmachine van Google toe te voegen aan een website. Op deze manier kunnen bezoekers makkelijk zoeken op een website en eventueel ook direct op het internet als dit wenselijk is. Een vereiste voor het gebruik van Google Custom Search op een website is wel dat de pagina's van de betreffende website in de index van Google moeten zitten omdat daar de resultaten immers vandaan komen.

De zoekmachine is geheel aan te passen aan wens door bijvoorbeeld eigen gewenste opmaak in te stellen. Bij de resultaten worden standaard Google advertenties getoond net als bij de echte zoekmachine. Aanvullend kan er een Google AdSense account worden gekoppeld.Overheidsinstellingen, non-profitorganisaties etc. hebben de optie om de advertenties gratis uit te schakelen. De advertenties uitschakelen kan tegen betaling.

Zoekmachine aanmaken

Om een nieuwe zoekmachine aan te maken is een account van Google vereist, ga daarna naar google.com/cse/create/new. Voer hier bovenin het adres van de website in waarvoor je de nieuwe zoekmachine gaat aanmaken. Hier kunnen ook meerdere websites ingevoerd worden, afzonderlijke pagina's of specifiek bepaalde delen van een website. Als laatste stel je voor het opslaan van de zoekmachine onderin de taal van de website in.

Eigen Google zoekmachine op je website

Na het klikken op de knop Opslaan is de nieuwe zoekmachine klaar. Je komt dan op een pagina waar je de code kunt ophalen om in te voegen op een website en je krijgt hier direct de openbare URL van de zoekmachine. Plaats de code ergens tussen de <body> tags. Een voorbeeld van een zoekmachine van Google kun je hieronder uitproberen.

Instellingen

Na het aanmaken en het plaatsen van de zoekmachine kun je door links in het menu te klikken op 'Zoekmachine bewerken' de instellingen aanpassen. Zo kan hier bijvoorbeeld ingesteld worden dat er ook afbeeldingen moeten kunnen worden gezocht met de zoekmachine, dit is slechts een kwestie van een druk op de knop om te activeren. Tevens kan worden ingesteld dat de rest van het internet doorzocht moet kunnen worden (nadruk op ingevoerde sites), standaard worden alleen resultaten getoond van ingevoerde sites.

Eigen Google zoekmachine op je website

Aan de linkerkant via het menu zijn andere instellingen te vinden zoals instellingen met betrekking tot het uiterlijk. Zo worden zoekresultaten standaard in een overlay getoond. Er kan worden ingesteld dat de zoekresultaten op een andere manier getoond worden en eventueel kunnen de zoekresultaten op een pagina van Google zelf worden getoond. Onder het menu item Uiterlijk bepaal je verder welke kleuren er gebruikt moeten worden.

Via Zoekfuncties kunnen promoties, verfijnen en synoniemen worden ingesteld. Op deze manier zijn er veel instellingen beschikbaar om de nieuwe zoekmachine te perfectioneren.

On-demand indexing

Binnen Aangepast zoeken is er ook een optie beschikbaar waarmee op verzoek geindexeerd kan worden. Met de nieuwe optie is het nu mogelijk middels geverifieerde sitemaps afkomstig uit het Google Webmastercentrum om snel pagina's te laten indexeren op verzoek voor je eigen zoekmachine zodat deze altijd up-to-date is. Nieuwe pagina's en updates komen dan binnen 24 uur beschikbaar in je eigen zoekmachine.

Dit is handig op het moment dat content met regelmaat ververst maar niet met regelmaat wordt geindexeerd. Met het op vezoek indexeren worden de updates niet doorgevoerd in de reguliere index van de Google zoekmachine. Je vindt de optie onder de tab Indexeren.