Google - Afbeeldingen optimaliseren


Naast tekst en techniek van een site kunnen ook de afbeeldingen geoptimaliseerd worden voor Google / Google Afbeeldingen. Qua ondersteuning gaat het om de volgende formaten: BMP, GIF, JPEG, PNG, WebP en SVG. Hieronder een aantal tips.

Tekst

Belangrijk bij afbeeldingen is als eerste de tekst om de afbeelding heen dit gaan om gewone tekst maar ook onderschriften. Uit de tekst zal Google proberen te achterhalen waar de afbeelding over gaat, tevens zal er gekeken worden naar de titel van de pagina waar de afbeelding opstaat en er kan gekeken worden door Google naar het onderschrift die staat in een Image Sitemap mits aanwezig en mits deze tekst ook op de pagina staat.

Bestandsnaam

Denk daarnaast ook aan de bestandsnaam van de afbeelding.Geef voor de afbeelding een duidelijke bestandsnaam. Zo is bijvoorbeeld een bestandsnaam "foto-zwarte-bmw-m3.jpg" beter dan de naam "DC9483.jpg" voor een bepaalde afbeelding.

Alt-tag

Dan is er de alt-tag van een afbeelding waar naar gekeken wordt. Deze alternatieve tekst moet een korte omschrijving zijn van hetgeen wat er op de afbeelding te zien is, de tekst komt tevoorschijn op het moment dat je met de muis op de afbeelding gaat staan.

Bij het invullen van de alternatieve tekst zorg dat je een duidelijke lopende omschrijving maakt over de afbeelding van maximaal 20 woorden. Plaats zeker niet alleen keywords want dit wordt al snel gezien door Google als keyword spamming / stuffing.

Naast dat de tekst in beeld komt als je met de muis op de afbeelding gaat staan is de tekst ook te zien op het moment dat een afbeelding wel wordt aangeroepen maar niet gevonden kan worden. Een screenshot daarvan zie je hieronder als voorbeeld.

De alternatieve tekst / alt-tag

Een alt-tag stel je in op de volgende manier. Een normale code is als volgt:

<img src="foto-zwarte-bmw-m3.jpg" width="400" height="250" />


Een alt-tag toevoegen ziet er dan als uit zoals hieronder.

<img src="foto-zwarte-bmw-m3.jpg" width="400" height="250" alt="Foto van een zwarte BMW M3" />


Title-tag

Naast de alt-tag bestaat er ook de title-tag die als aanvulling op de alt-tag kan werken. Zo wordt bijvoorbeeld de alt-tag in browser Firefox en Google Chrome niet getoond maar wordt hier de title-tag getoond. De title-tag kan ook geplaatst worden en is eveneens bedoeld om aanvullende informatie, in dit geval over de afbeelding weer te geven.

<img src="foto-zwarte-bmw-m3.jpg" width="400" height="250" alt="Foto van een zwarte BMW M3" title="Foto van een zwarte BMW M3" />


Hieronder een afbeelding voorzien van een alt-tag en een title-tag, ga hierop staan met de muis om de tekst te zien die in dit geval per browser kan verschillen.

De alternatieve tekst / alt-tag Internet Explorer