Windows XP - Versie Windows XP en Service Pack bepalen


Einde ondersteuning Windows XP

Op 8 april 2014 is de ondersteuning voor Windows XP vanuit Microsoft definitief tot een einde gekomen. Indien je het oude besturingssysteem nog steeds gebruikt dan is het dringende advies om over te stappen naar een nieuwere versie van Windows.

Op 25 oktober werd Windows XP met als codenaam Windows Whistler ge´ntroduceerd door Microsoft als opvolger van Windows 98 en het geflopte Windows ME. Van Windows XP werden twee versies ge´ntroduceerd, een Home Editie en een Professional editie. Door problemen met de EU kwamen er ook 2 aparte versies van Windows XP uit voor Europa, de zogenoemde N versies zonder de mediaspeler, de N staat hier voor "No Mediaplayer". Verder werden er ook twee Media Center versies uitgebracht in 2003 en in 2005, een goedkopere starters editie.

Om nu te bekijken welke versie van Windows XP er is geinstalleerd op je computer ga naar Start en klik met de rechtermuisknop op Deze Computer. Klik hier dan in het menu op Eigenschappen. In het venster dat opent staat dan direct de versie van Windows XP vermeld onder de kop Systeem op het tabblad "Algemeen". Ook staat hier vermeld welk Service Pack is geinstalleerd.

Versie Windows XP en Service Pack bepalen