Windows XP - Upgrade advies / test voor Windows Vista


Einde ondersteuning Windows XP

Op 8 april 2014 is de ondersteuning voor Windows XP vanuit Microsoft definitief tot een einde gekomen. Indien je het oude besturingssysteem nog steeds gebruikt dan is het dringende advies om over te stappen naar een nieuwere versie van Windows.

Deze tip is voor degene die nadenken over het overstappen van Windows XP naar Windows Vista. Microsoft heeft een klein programma hiervoor uitgebracht genaamd de "Windows Vista Upgrade Advisor" en is te downloaden via onderstaande link. Met dit programma wat alleen draait op Windows XP en geheel in het engels is test je je PC of deze geschikt is voor de overstap naar Windows Vista en welke problemen er eventueel zijn. Na download start de installatie door te dubbelklikken op de setup. Voor het draaien van de tool zijn er enkele onderdelen vereist waaronder het .NET framwork 2.0. Bezit je dit nog niet op je PC dan wordt hiervan een melding gemaakt en de vraag gesteld of je dit wilt installeren, krijg je deze melding installeer dan de onderdelen waarom gevraagd wordt.

Als je eenmaal de installatie van de Advisor start doorloop je de stappen door steeds op Next te klikken. In het eerste scherm klik je eerst het vinkje aan voor "I Agree" om verder te kunnen gaan. In het laatste scherm staat een knop "Close" en een vinkje aan voor het automatisch starten van het programma. Als je dit niet uitzet zal de Advisor direct starten.

Je komt dan in het hoofdscherm van de Advisor, klik hier op de knop "Start scan" om de scan van de PC te beginnen.

Upgrade advies / test voor Windows Vista

Eenmaal tijdens de scan staat er de tekst over Windows Vista. Onderaan het scherm staan knoppen met de namen van de andere versies van Windows Vista. Klik op een knop om hier meer informatie over te lezen. De scan zelf gaat dan ondertussen door en kan even een aantal minuten duren voordat deze afgerond is. Eenmaal afgerond verschijnt er bovenin een melding dat de scan Complete is met een knop ernaast. Klik op deze knop "See Details" om door te gaan naar het rapport.

Upgrade advies / test voor Windows Vista

Je komt dan in het overzicht van het rapport met direct bovenaan de melding of je wel of niet kan upgraden naar Windows Vista en welke versie geschikt zou zijn al kun je dit met een korreltje zout nemen.

Upgrade advies / test voor Windows Vista

Eronder bijvoorbeeld bij System Requirements staat een knop Details. Door hierop te klikken kom in het overzicht met details per onderdeel zoals over het systeem, apparaten en software. Bladeren doe je met de verschillende tabbladen en vraag je de overzichten op. Bij het overzicht staat per onderdeel zoals bijvoorbeeld CPU of er actie nodig is of niet. Op het tabblad Task List zie je wat er moet gebeuren voordat je upgrade naar Windows Vista.

Upgraden kan dus vanaf Windows XP naar Windows Vista maar niet van en naar elke versie. Hieronder een overzicht wat kan en niet kan.

  Windows Vista Home Basic Windows Vista Home Premium Windows Vista Business Windows Vista Ultimate
Windows XP Home ja ja ja ja
Windows XP Professional nee nee ja ja
Windows XP Media Center Edition nee ja nee ja

Upgraden van Windows 2000 of Windows XP 64 bit naar Windows Vista is niet mogelijk.

Meer over Windows Vista in het artikel: Blik op Vista
Meer Windows Vista tips: Tips overzicht
Meer over de verschillen tussen de versies: Verschillen tussen versies

Upgrade advies / test voor Windows Vista

Upgrade advies / test voor Windows Vista