Windows XP - Toegang tot het Configuratiescherm verbieden (Alleen XP Professional)


Einde ondersteuning Windows XP

Op 8 april 2014 is de ondersteuning voor Windows XP vanuit Microsoft definitief tot een einde gekomen. Indien je het oude besturingssysteem nog steeds gebruikt dan is het dringende advies om over te stappen naar een nieuwere versie van Windows.

Het Configuratiescherm bevat een hoop opties van de computer. Het is hierom wellicht handig om op bepaalde PC's dan ook de toegang tot het Configuratiescherm uit te schakelen bijvoorbeeld voor kinderen of openbare PC's. Dit is in te stellen via Groepsbeleid. Ga hiervoor naar Start en klik op Uitvoeren. Typ hier gpedit.msc.

In het scherm wat opent ga aan de linkerkant naar, Gebruikersconfiguratie >> Beheersjablonen en klik op Configuratiescherm. Aan de rechterkant staat dan de regel "Toegang tot het configuratischerm verbieden". Dubbelklik hierop.

In het scherm wat opent klik op het vinkje voor "Ingeschakeld" en druk onderaan OK.

Toegang tot het Configuratiescherm verbieden

Het Configuratiescherm is nu geheel uitgeschakeld en ook verwijderd uit het Start menu, via dezelfde weg is het Configuratiescherm ook weer in te schakelen. Alle opties van het Configuratiescherm zijn nu uitgeschakeld, als je bijvoorbeeld beeldschermeigenschappen wilt aanpassen via de rechtermuisknop krijg je de onderstaande melding.

De bewerking is geannuleerd vanwege op uw systeem geldende beperkingen. Neem contact met de systeembeheerder op.