Windows XP - Schijven naar NTFS converteren


Einde ondersteuning Windows XP

Op 8 april 2014 is de ondersteuning voor Windows XP vanuit Microsoft definitief tot een einde gekomen. Indien je het oude besturingssysteem nog steeds gebruikt dan is het dringende advies om over te stappen naar een nieuwere versie van Windows.

Windows XP kan zowel draaien op het FAT32 bestandssysteem als het NTFS bestandssysteem. Een bestandssysteem is de manier waarop de data op een harde schijf is georganiseerd. FAT32 (File Allocation Table) wordt gebruikt sinds de introductie van Windows 95 second edition en kan harde schijven aan tot een grootte van 2 Terrabyte. NTFS bestaat sinds begin jaren 90 en werd ontwikkeld door Microsoft om de kwaliteit en betrouwbaarheid van dataopslag te vergroten. NTFS werd aanvankelijk gebruikt voor NT4 en Windows 2000 server, vooral in een zakelijke omgeving. Met onder andere Windows XP is NTFS voor de thuisgebruiker beschikbaar gekomen.

Het wordt aangeraden Windows XP op een NTFS schijf te installeren. NTFS is minder foutgevoelig dan FAT32, stabieler, biedt betere beveilingsmogelijkheden en de mogelijkheid voor bestandscompressie, bestandsencryptie en gaat beter om met ruimtegebruik op de harde schijf en grote bestanden (Maximale individuele bestandsgrootte is 16 TB, bij FAT32 is dit 4 GB).

Bij de installatie van Windows XP is al de vraag in welk bestandssysteem de harde schijf geformatteerd moet worden. Als hier FAT32 voor een schijf is gekozen kan later dus de schijf geconverteerd worden naar NTFS wat hieronder wordt uitgelegd. Om te controleren welk bestandssysteem er wordt gebruikt ga naar Start en klik op Deze Computer. Klik dan met de rechtermuisknop op de harde schijf (C:) en kies Eigenschappen.

Schijven naar NTFS converteren

Voordat je gaat converteren is het wel even handig om te weten dat na het converteren naar NTFS deze situatie niet terug te draaien is naar FAT32.

Om een bestaand FAT32-volume naar NTFS te converteren: Ga naar Start >> Alle programma's >> Bureau-accessoires en klik op Opdrachtprompt. Typ het volgende in de opdrachtprompt, waarbij stationsletter het station / schijf is dat je wilt converteren:

convert stationsletter: /fs:ntfs


Schijven naar NTFS converteren

Als Windows XP draait op het station dat je wilt converteren, word er gevraagd de taak te plannen wanneer je de computer opnieuw opstart, omdat de conversie niet kan worden voltooid terwijl het besturingssysteem draait. Eerst komt de vraag of een ontkoppeling geforceerd moet worden van de harde schijf, druk "J" van JA. Dit zal echter niet lukken en de vraag volgt of je de taak wilt plannen wanneer de computer herstart. Druk opnieuw "J".

Schijven naar NTFS converteren

Herstart vervolgens de computer en het converteren zal beginnen. Zodra het converteren is voltooid volgt een melding en zal de computer nogmaals herstarten.

Schijven naar NTFS converteren