Windows XP - Optimaliseer NTFS


Einde ondersteuning Windows XP

Op 8 april 2014 is de ondersteuning voor Windows XP vanuit Microsoft definitief tot een einde gekomen. Indien je het oude besturingssysteem nog steeds gebruikt dan is het dringende advies om over te stappen naar een nieuwere versie van Windows.

NTFS is een geweldig bestandssysteem maar soms is het wat langzaam en dan kost het gewoon snelheid. Met de volgende trucs gaat het allemaal een stukje sneller. Standaard zal NTFS automatische de timestamps updaten als je een directory bekijkt. Dit is lang niet altijd nodig. Om dit nu uit te zetten:

Ga naar Start en kies hier Uitvoeren. Typ hier regedit.exe en druk op OK.

Navigeer dan naar de volgende sleutel

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\FileSystem


En zet 'DisableNTFSLastAccessUpdate' op waarde 1. Als deze waarde niet bestaat maak dan een DWORD waarde aan en zet hiervan de waarde alsnog op 1. Deze maak je aan door bovenin in het menu naar Bewerken te gaan en hier te kiezen voor Nieuw >> DWORD.

In de zelfde sleutel maak je een DWORD waarde genaamd: 'NtfsMftZoneReservation' en zet de waarde op 2. Eveneens als deze waarde niet bestaat maak dan hiervoor ook een DWORD waarde aan met de naam hiernaast genoemd.