Windows XP - Klassiek zoeken inschakelen, schakel de zoekassistent uit


Einde ondersteuning Windows XP

Op 8 april 2014 is de ondersteuning voor Windows XP vanuit Microsoft definitief tot een einde gekomen. Indien je het oude besturingssysteem nog steeds gebruikt dan is het dringende advies om over te stappen naar een nieuwere versie van Windows.

Als je gaat zoeken binnen Windows XP via Start en dan Zoeken komt daar altijd het welbekende hondje met de naam Fikkie die vraagt "Waar wilt u naar zoeken?" zoals in de afbeelding hieronder. Nu zijn hier voor het zoekvenster diverse aanpassingen te maken.

Klassiek zoeken inschakelen, schakel de zoekassistent uit

De eerste mogelijkheid is uiteraard het uitschakelen of het wijzigen van het hondje. Om dit te doen klik met de linkermuisknop op de hond en erboven verschijnen de opties: "Kies een andere animatiekarakter", "Animatiekarakters uitschakelen", "Een kunstje doen"

Door nu op Animatiekarakters uitschakelen wordt Fikkie uitgeschakeld en niet meer getoond. Eventueel via de eerste optie "Kies een andere animatiekarakter" is Fikkie te wijzigen in Merlijn, Truus of Surfie.

Dan de volgende mogelijkheid. Als het zoekvenster wordt geopend begint dit altijd met de vraag "Waar wilt u naar zoeken?". Hier moet dan eerst een keuze worden gemaakt en daarna kan de zoekopdracht gegeven worden. Het is hier in te stellen dat de zoekopdracht direct gegeven kan worden. Als het zoekvenster opent staat links in het venster onderaan de optie "Uw voorkeuren aanpassen". Als je hier op klikt komen diverse opties tevoorschijn, klik hier op: "Het zoekgedrag van bestanden en mappen wijzigen". Plaats dan een vinkje voor Geavanceerd en druk op OK. Standaard zal nu direct het zoekvenster worden getoond waar de zoekopdracht ingevuld kan worden.

Klassiek zoeken inschakelen, schakel de zoekassistent uit

Als laatste de mogelijkheid om het zoekvenster terug te zetten naar Klassiek zoeken in een simpel zoekvenster zoals in de afbeelding onderaan de pagina. Om dit in te schakelen ga naar Start en kies Uitvoeren. Typ hier Regedit en navigeer naar de volgende sleutel.

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\CabinetState


Klik links op CabinetState en kies vervolgens bovenin in het menu "Bewerken" en klik op Nieuw en kies Tekenreekswaarde.

Klassiek zoeken inschakelen, schakel de zoekassistent uit

Geef als naam voor de waarde "Use Search Asst" en dubbelklik op de waarde. Vul in het venster wat opent onder Waardegegevens "no" in en druk op OK.

Klassiek zoeken inschakelen, schakel de zoekassistent uit

Het klassieke zoekvenster is nu ingeschakeld waarvan hieronder aan afbeelding. Om de oude situatie te herstellen verwijder dan de hier bovenaangemaakte tekenreekswaarde of vervang "no" voor "yes".

Klassiek zoeken inschakelen, schakel de zoekassistent uit