Windows XP - Gebruikersnaam verbergen in klassiek login venster


Einde ondersteuning Windows XP

Op 8 april 2014 is de ondersteuning voor Windows XP vanuit Microsoft definitief tot een einde gekomen. Indien je het oude besturingssysteem nog steeds gebruikt dan is het dringende advies om over te stappen naar een nieuwere versie van Windows.

Op het moment dat je gebruik maakt van het klassieke inlog venster binnen Windows XP wordt hier altijd de laatst gebruikte gebruikersnaam getoond op het moment dat je je aanmeld. Nu is het mogelijk om deze gebruikersnaam te verbergen waardoor het inlog venster gewoon leeg blijft en de gebruikersnaam ingevoerd moet worden.

Nu is er verschil in het instellen hiervan tussen de Home en de Professional versie van Windows XP. Om te bepalen welke versie je hebt kijk even in de tip hier: Versie Windows XP bepalen.

Windows XP Professional

In de Professional versie van Windows XP is dit in te stellen via het groepsbeleid. Ga hiervoor naar Start en klik op Uitvoeren. Typ hier secpol.msc. Klik dan in het venster dat opent op "Lokaal beleid" en daarna op "Beveiligingsopties". Zoek in de lijst dan "Interactief aanmelden: laatste gebruikersnaam niet in aanmeldingsvenster weergeven" en dubbelklik hierop. Klik dan het vinkje aan voor "Ingeschakeld" en druk op OK. Herstart de PC dan en de gebruikersnaam wordt niet meer getoond.

Gebruikersnaam verbergen in klassiek login venster

Windows XP Home

In Windows XP Home kan dit gewijzigd worden middels het register, wat overigens op deze manier ook werkt in XP Professional. Echter XP Home beschikt niet over secpol.msc zoals XP Professional. Ga hiervoor naar Start en klik op Uitvoeren. Typ hier dan regedit, druk op OK en navigeer naar de onderstaande sleutel.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\system


Dubbelklik op de waarde "dontdisplaylastusername" en vul hier een "1" in. Herstart dan de PC en de gebruikersnaam wordt vanaf nu niet meer getoond. Bestaat de waarde dontdisplaylastusername niet ga dan bovenin naar Bewerken en klik op Nieuw. Kies hier dan voor DWORD-waarde en geef de waarde de naam "dontdisplaylastusername".

Gebruikersnaam verbergen in klassiek login venster