Windows XP - Automatisch afspelen cd uitschakelen


Einde ondersteuning Windows XP

Op 8 april 2014 is de ondersteuning voor Windows XP vanuit Microsoft definitief tot een einde gekomen. Indien je het oude besturingssysteem nog steeds gebruikt dan is het dringende advies om over te stappen naar een nieuwere versie van Windows.

Normaal gesproken als je bijvoorbeeld een Audio CD plaatst in je speler dan zal deze automatisch opstarten. Nu geld voor de Professional editie een andere manier om dit te voorkomen dan voor de Home editie van Windows XP. Hieronder voor beide versies uitleg.

Windows XP Professional

Om dit nu uit te voorkomen, ga naar start en kies hier Uitvoeren. Typ in het venster "gpedit.msc" en druk op OK.

Navigeer hier naar: Computer Configuratie >> Beheersjablonen >> Systeem

Zoek de regel Autoplay uitschakelen en dubbelklik daarop.

Automatisch afspelen cd uitschakelen

In het venster wat vervolgens opent klik op Ingeschakeld, dan verschijnt in het venster eronder nog een extra optie waar je eventueel kunt kiezen om het "automatisch afspelen" alleen op cd-roms uit te schakelen of op alles (usb stick etc.).

Windows XP Home

Voor de Home versie geld een iets andere weg om dit te bereiken. Ga naar Start en kies Uitvoeren. Typ "regedit" en klik op OK.

Navigeer vervolgens naar:

HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer


Maak hierin een nieuwe waarde aan, met als type, DWORD. De naam word: NoDriveTypeAutoRun en de waarde : 0x000000b1 (177) Om het weer ongedaan te maken verander in de sleutel het gedeelte B1 (177) naar 91 (145)