Windows XP - Afsluit en Herstart iconen


Einde ondersteuning Windows XP

Op 8 april 2014 is de ondersteuning voor Windows XP vanuit Microsoft definitief tot een einde gekomen. Indien je het oude besturingssysteem nog steeds gebruikt dan is het dringende advies om over te stappen naar een nieuwere versie van Windows.

Met onderstaande tip maak je 4 iconen op je bureaublad. 1 icoon voor het afsluiten van Windows XP, 1 voor het herstarten van Windows XP, 1 om af te melden en 1 om XP te vergrendelen. Op deze manier kun je sneller met 1 druk op het icoontje afsluiten of herstarten. Om het eenvoudig te maken zijn de drie iconen, Afsluit/Afmelden/Herstarten en Vergrendelen te downloaden als zipbestand via onderstaande link. Hieronder wordt nog verder beschreven wat je moet doen als je het handmatig wilt uitvoeren.Afsluitknop

Als eerst het afsluit icoon. Klik ergens met je rechtermuisknop op het bureaublad en kies de optie Nieuw >> Snelkoppeling.

Afsluit en Herstart iconen

In het venster wat tevoorschijn komt type je dan als locatie in "%SystemRoot%\System32\shutdown.exe /s" en klik daarna op volgende om door te gaan.

Afsluit en Herstart iconen

In het daarop volgende venster geef je de naam op voor de snelkoppeling zoals die op je bureaublad komt te staan, in dit geval "Afsluitknop".

Afsluit en Herstart iconen

De snelkoppeling wordt nu op je bureaublad geplaatst met het standaard icoontje. Hoe je het icoontje wijzigd zie je hieronderaan.

Samenvattend per actie zijn de paden die je invult als volgt,

Afsluiten

shutdown.exe -s -t 00


Herstarten

shutdown.exe -r -t 00


Afmelden

shutdown.exe -l -t 00


Standby

rundll32.exe Powrprof.dll,SetSuspendState Sleep


Vergrendelen

rundll32.exe user32.dll,LockWorkStation


Icoon wijzigen

Voor beide bovenstaande gemaakte knoppen heb je nu standaard iconen. Klik met je rechtermuisknop op een icoon en kies onderaan in het menu "Eigenschappen". Je komt dan standaard op het tabblad "Snelkoppeling". Hierin staat vrij onderaan een knop "Ander Pictogram". Klik hierop. Bij de melding die je dan krijgt klik je op OK.

Afsluit en Herstart iconen

In het venster wat nu opent zie je standaard iconen van Windows XP. Kies hierin een gewenst icoon en klik op OK.

Afsluit en Herstart iconen

Klik dan nogmaals op OK en het icoon van je snelkoppeling wijzigt.