Windows XP - Achtergrondafbeelding / kleur voor klassiek inlogvenster instellen


Einde ondersteuning Windows XP

Op 8 april 2014 is de ondersteuning voor Windows XP vanuit Microsoft definitief tot een einde gekomen. Indien je het oude besturingssysteem nog steeds gebruikt dan is het dringende advies om over te stappen naar een nieuwere versie van Windows.

Als je binnen Windows XP gebruik maakt van het klassieke inlogvenster zoals beschreven in de tip: Gebruik het klassieke inlogvenster dan zie je hier niet je eigen standaard bureaubladachtergrond maar een standaard kleur blauw zoals in de screenshot hieronder. Pas na het inloggen zie je dan je eigen bureaubladachtergrond.

Achtergrondafbeelding / kleur voor klassiek inlogvenster instellen

Nu is het echter ook mogelijk om ook achter het inlogvenster een eigen achtergrond in te stellen evenals een eigen achtergrondkleur. Hieronder eerst uitgelegd hoe je een afbeelding insteld, daaronder hoe je een kleur instelt. Voor het instellen van een afbeelding als achtergrond let wel op dat het niet werkt met .jpg bestanden maar alleen met .bmp bestanden.

Achtergrondafbeelding

Om een achtergrond in te stellen ga naar Start en klik op Uitvoeren. Type hier dan regedit en navigeer naar de onderstaande sleutel.

HKEY_USERS\.DEFAULT\Control Panel\Desktop


Dubbelklik hier dan op de waarde Wallpaper en vul hier het precieze pad naar de afbeelding in. In het voorbeeld was dit C:\Winter.bmp. Druk dan op OK.

Achtergrond voor klassiek inlogvenster instellen

Eventueel kun je nog de positie bepalen zoals dat ook voor het normale bureaublad kan. Dit doe je door te dubbelklikken op "WallPaperStyle". Standaard staat deze ingesteld op "2", dit is Spreiden. "0" betekent Gecentreerd en "1" betekent Naast elkaar. Na het herstarten of afmelden zal de achtergrond te zien zijn achter het inlogvenster.

Achtergrond voor klassiek inlogvenster instellen

Achtergrondkleur

Om nu alleen een achtergrondkleur in te stellen moet je hiervoor de RGB (Rood, Groen, Blauw) waarde weten van de kleur die je wilt instellen. Dit kan ook binnen Windows XP. Klik hiervoor eerst ergens met de rechtermuisknop op het bureaublad en kies Eigenschappen. In het venster dat opent klik op het tabblad "Bureaublad". Rechts onderin klik op het kleine pijltje achter de kleur en klik dan op Overige.

Achtergrond voor klassiek inlogvenster instellen

Hier kun je dan een gewenste kleur opzoeken in het vlak rechts. Rechts onderin zie je dan de RGB waarde staan, kopieer deze drie waardes om zometeen in te vullen in het register.

Achtergrond voor klassiek inlogvenster instellen

Ga dan naar Start en klik op Uitvoeren. Type hier dan regedit en navigeer naar de onderstaande sleutel.

HKEY_USERS\.DEFAULT\Control Panel\Colors


Dubbelklik hier dan op de waarde "Background" en voer hier de RGB waarde in.

Achtergrond voor klassiek inlogvenster instellen

Druk dan op OK. Bij de volgende keer inloggen is dan de nieuwe kleur te zien.

Achtergrond voor klassiek inlogvenster instellen