Internet Explorer 8 - Ontwikkelhulpprogramma's


Standaard beschikt Internet Explorer 8 in tegenstelling tot zijn voorgangers over ontwikkelhulpprogramma's. Dit is een set tools gericht op website bouwers waarmee eventuele problemen met HTML, CSS en Javascript onderzocht en zodoende opgelost kunnen worden. Tevens kun je eenvoudig hiermee de HTML en de CSS code bewerken. Tijdens het bewerken zie je dan op de desbetreffende pagina direct het resultaat. De ontwikkelhulpprogramma's zijn vergelijkbaar met de Webmaster toolbar voor Firefox.

Je opent de Ontwikkelhulpprogramma's via het menu Extra rechtsboven. Klik hier dan op Ontwikkelhulpprogramma's waarna een nieuw venster wordt geopend. Via de knop rechtsboven of met de toetsencombinatie CTRL + P kun je de tools vastzetten in het browservenster zodat ze altijd in beeld zijn. Zodra je dan een website bezoekt wordt bijvoorbeeld de HTML code automatisch geladen.

Ontwikkelhulpprogramma's

Via de werkbalk kun je snel overschakelen naar de Compatibiliteitsweergave (Internet Explorer 7) en kun je kiezen voor Quircks Modus, een achterwaartse weergave. Via de knop Valideren kun je de HTML code, CSS, eventuele RSS feed controleren op juistheid met bijvoorbeeld de W3C validator voor de HTML code. Hier vindt je ook twee opties om de toegankelijkheid van de website te valideren.

Je ziet in het venster direct drie tabjes, HTML, CSS en Script. Hier kun je bijvoorbeeld dan eenvoudig direct de HTML code wijzigen door een element aan te klikken. Je ziet dan ook direct het resultaat op de pagina, tevens kun je de HTML code hier opslaan.

Ontwikkelhulpprogramma's

Onder het menu item 'Uitschakelen' kun je de CSS code van een website uitschakelen en bekijken hoe de site er dan uitziet. Onder het item Beeld schakel je onder andere id's en classnamen van elementen in plus de mogelijkheid om URL's van links te bekijken. Onder Contour schakel je omlijningen in. Hiermee plaats je randen om aangegeven elementen zoals tabellen, div's en afbeeldingen. Het menu item Afbeeldingen bevat opties als het uitschakelen van afbeeldingen en het weergeven van de alternatieve teksten. Via de knop 'Extra' schakel je eenvoudig tussen verschillende schermresoluties zoals 800 x 600 of 1024 x 768 en kun je de liniaal weergeven.

Ontwikkelhulpprogramma's