Internet Explorer 6 - Beveiliging uitschakelen ActiveX


Einde ondersteuning Windows XP

Op 8 april 2014 is de ondersteuning voor Windows XP vanuit Microsoft definitief tot een einde gekomen. Indien je het oude besturingssysteem nog steeds gebruikt dan is het dringende advies om over te stappen naar een nieuwere versie van Windows.

Naar aanleiding van een rechtszaak tussen Microsoft en Eolas zit er sinds maart 2006 in Internet Explorer een maatregel dat er voor zorgt dat ActiveX plugins geactiveerd moeten worden door de gebruiker met een extra muisklik voordat ze echt gebruikt kunnen worden. Een gebruiker krijgt eerst een grijze rand te zien om bijvoorbeeld Flash menu's of Windows Media Player filmpjes met de melding "Klik hier als u dit besturingselement wilt activeren en gebruiken". De gebruiker moet vervolgens eerst op het object klikken om deze te activeren om deze vervolgens te kunnen gebruiken zoals bijvoorbeeld bij een flashmenu.

Een voorbeeld van die grijze rand zie je hieronder.

ActiveX beveiliging uitschakelen

Microsoft heeft in april 2008 een update uitgebracht voor Internet Explorer 7 voor zowel de versie in Windows XP als in Windows Vista. Met de update komt de gehele activatie van ActiveX elementen te vervallen. Mocht je deze nog niet geinstalleerd hebben via de automatische updates of per ongeluk overgeslagen hebben dan is de update apart te downloaden via de onderstaande downloadlinks en vervolgens te installeren. De activatie van ActiveX elementen is vervolgens geheel uitgeschakeld.

Update IE6

Deze update is ook uitgekomen voor Internet Explorer 7 voor zowel Windows XP als Windows Vista. De link om deze update te downloaden vind je via de volgende link naar de tip: Internet Explorer 7 - ActiveX beveiliging uitschakelen