Google Chrome - De verschillende versies


Op dinsdag 2 september 2008 stapte Google in de browsermarkt met de eerste testversie van Google Chrome gebaseerd op het opensource initiatief Chromium. Het ging om een browser met minimalistische insteek en een beperkt aantal opties om het zo simpel en eenvoudig mogelijk te houden voor gebruikers. Deze insteek heeft de browser altijd weten te behouden en de desktopversie van Google Chrome heeft tegenwoordig het hoogste marktaandeel. De browser is er inmiddels niet alleen maar voor de desktop maar ook voor apparaten met Android en iOS, een overzicht van de verschillende versies hieronder.

Desktop

De ontwikkeling van Google Chrome bestaat uit een aantal verschillende kanalen. Dit begint bij de developerversie, een testversie van de browser die al vrij snel beschikt over diverse nieuwe functionaliteiten die pas in een veel later stadium definitief doorgevoerd worden of uiteindelijk juist komen te vervallen. Zo zie je dus al snel waar het in de toekomst heen zal gaan met de browser. Wil je deze versie gebruiken denk er dan wel aan dat de browser minder stabiel is aangezien het een nog echt vroege testversie betreft.

Na de developerversie volgt de betaversie en deze ontvangt gemiddeld maandelijks diverse updates. De browser is al iets stabieler dan de developerversie en bevat functionaliteiten die later nadat deze uitvoerig getest zijn doorgevoerd worden in de definitieve versie.

Als laatste is er de stabiele versie gericht op de normale grote groep gebruikers. Iemand die de browser voor het eerst installeert beschikt standaard over deze stabiele versie. Deze stabiele versie van de browser is beschikbaar voor zowel Windows, Mac als Linux.

Als alternatief bestaat er nog een vierde versie van de browser, deze versie heet Google Chrome Canary en meer daarover lees je in de tip: Twee versies Chrome naast elkaar.

Mobiel

Naast een versie van de browser voor de desktop is Google Chrome ook beschikbaar voor zowel mobiel besturingssysteem Android als iOS. Wat betreft Android zijn er twee ontwikkelkanalen, er is een betaversie van de browser die gedownload kan worden en een stabiele versie. Gebruikers van Chrome Bčta voor Android hebben eerder beschikking over de nieuwste features van de browser om uit te proberen waarbij Google wel aangeeft dat bepaalde features mogelijk niet altijd goed functioneren. De bčta kan gewoon naast de laatste stabiele versie van Chrome voor Android geďnstalleerd en gebruikt worden.

De meeste features die aanwezig zijn in de desktopversie van de browser zijn aanwezig waaronder de incognitomodus. Tevens bestaat er de mogelijkheid om te synchroniseren.

Naast Android is Google Chrome zoals gezegd beschikbaar voor iOS. De browser voor de iPhone en de iPad werd op 28 juni 2012 tijdens de eigen conferentie van Google gepresenteerd. Net als de versie voor de desktop en de versie voor Android zijn de meeste bekende features aanwezig waaronder een incognitomodus. Downloaden kan via de link.

  • Download Google Chrome voor iOS: iTunes.