Gmail - Toegang verlenen tot je account


Gmail beschikt over een mogelijkheid om andere gebruikers toegang tot je account te geven zodat anderen onder jouw naam mail kunnen lezen, versturen en verwijderen. Bijvoorbeeld handig in het geval van een account dat door meerdere mensen wordt gebruikt, in het geval van vakantie (zodat je geen wachtwoord hoeft te delen met anderen), of als je kinderen hebt waarvan je de mail graag in de gaten wilt houden.

Ondanks dat je iemand toegang geeft tot je mail is het zo dat diegene geen mogelijkheid heeft om je eigen instellingen aan te passen of om je wachtwoord te wijzigen.

Gebruikers instellen

Om een andere gebruiker toegang te geven ga bovenin naar het tandwieltje en kies voor 'Instellingen' en klik daarna op het tabblad 'Accounts'. Achter de optie 'Toegang verlenen tot je account' klik dan op de optie 'Nieuwe account toevoegen'.

Gmail: Toegang verlenen tot je account

Er opent dan een popup waarin het e-mailadres van degene die je toegang wilt geven moet invullen, dit moet een @gmail.com adres zijn. Klik daarna op 'Volgende stap'.

Gmail: Toegang verlenen tot je account

Er volgt dan een bevestiging en er wordt gevraagd om een mail te sturen naar het mailadres dat je hebt ingevoerd. Diegene moet de toegang dan eerst accepteren voordat diegene toegang krijgt tot je mailberichten. Er staan twee verschillende links in de mail waarmee de ontvanger zowel toegang kan accepteren als weigeren. Klik op de knop 'E-mail verzenden om toegang te verlenen' om de mail te versturen.

Als toegang is geaccepteerd kan het tot 30 minuten duren voordat de verificatie is voltooid. Log dan eerst uit. Na het opnieuw inloggen klik rechtsboven op je eigen naam en klik daarna op de optie 'Account schakelen'. Daarna is het nieuwe account als het goed is te zien, klik hierop en er zal een nieuw venster openen om mails van het account te beheren.

Gmail: Toegang verlenen tot je account

Uiteraard heb je altijd de mogelijkheid om de toegang uit te schakelen. Dit kan door weer naar de instellingen te gaan en achter de gebruikersnaam te klikken op 'Verwijderen'. Tevens wordt er om je op de nieuwe gebruiker die je toegang hebt gegeven te wijzen 7 dagen lang een melding bovenin Gmail getoond, deze kan niet worden uitgezet.