Zoekmachine Yandex lanceert eigen browser

De Russische zoekmachine Yandex treed in de voetsporen van Google door te komen met een eigen browser. De eerste versie van de nieuwe Yandex Browser is beschikbaar voor Windows en Mac OS X in het Engels en uiteraard ook in het Russisch. Zoals je hier in de screenshots kunt zien lijkt de browser bijzonder veel op Google Chrome en dit komt omdat de Russische browser is gebaseerd op het opensourceproject Chromium waar ook de browser van Google op is gebaseerd evenals de sociale browser RockMelt.

Tijdens het installeren van de browser zal gevraagd worden of je favorieten en andere zaken wilt importeren uit een bestaande browser, ook zal er gevraagd worden of je Yandex als standaardbrowser wilt gebruiken. De adresbalk heet in dit geval de Smartbox en werkt vergelijkbaar met de Omnibox van Google Chrome. Je kunt zodoende hier naast een adres van een website ook zoekopdrachten invoeren waarbij je in dit geval ook direct kunt kiezen tussen verschillende zoekmachines (Yandex, Google, Bing en Yahoo Nederland).

Anders dan Chrome is dat zodra je op de adresbalk klikt een menu tevoorschijn komt met een aantal snelkoppelingen waaronder naar YouTube, dit menu komt ook in beeld zodra je een nieuw tabblad opent. De knop om de instellingen van de browser te openen is verplaatst naar boven naast de knop om het venster te minimaliseren. Ook is de bekende incognitomodus aanwezig evenals de mogelijkheid om websites eenvoudig te vertalen. Het bekijken van een afdrukvoorbeeld kan echter in deze versie van de browser nog niet.

De Yandex Browser kan gedownload worden op browser.yandex.com, hieronder enkele screenshots. Er was overigens al een aangepaste versie van Firefox beschikbaar met de Russische zoekmachine als standaard. Het is niet duidelijk of deze aangepaste versie van Firefox ook zal blijven bestaan nu het bedrijf een eigen browser heeft gelanceerd.

App store

Naast een eigen browser die nu beschikbaar is komt Yandex binnenkort ook met een eigen app store. De nieuwe app store van de Russische zoekmachine dient als alternatief voor Google Play, de app store van Google. Volgens de website bevat de app store momenteel al meer dan 38.000 applicaties voor Android. Het is nog niet duidelijk wanneer het alternatief voor Google Play gelanceerd gaat worden door de Russische zoekmachine.