Zoekmachine AltaVista per 8 juli definitief uit de lucht

altavista_logoAltaVista, gelanceerd op 15 december 1995 door het bedrijf Digital Equipment Corporation en ooit een van de populairste zoekmachines zal op 8 juli aanstaande uit de lucht gehaald gaan worden, zo heeft eigenaar Yahoo aangekondigd. In december 2010 werd al duidelijk dankzij een gelekte presentatie van Yahoo dat het bedrijf speelde met plannen om de zoekmachine evenals diverse andere producten te willen sluiten.

Na de lancering eind 1995 op altavista.digital.com ging de zoekmachine al een jaar later een samenwerking aan met Yahoo voor het verzorgen van zoekresultaten. In 1998 werd Digital Equipment Corporation verkocht aan Compaq en in juni 1998 betaalde het bedrijf een bedrag van 3,3 miljoen dollar voor het domein altavista.com, al geregistreerd in 1994 door Jack Marshall. In 1999 werd AltaVista door Compaq als nieuwe webportal gelanceerd in de hoop goed te kunnen concurreren tegen Yahoo maar dit werd mede door de opkomst van Google niet erg succesvol. Uiteindelijk werd AltaVista begin 2003 opgekocht door Overture het bedrijf dat in juli 2003 weer werd overgenomen door Yahoo.

Eerder dit jaar verdween al vertaaldienst Babel Fish, ook ooit opgezet door Digital Equipment Corporation kwam door de overname van AltaVista ook in handen van Yahoo.

AltaVista is niet het enige product waar Yahoo mee gaat stoppen. Net zoals Google al diverse keren heeft gedaan is Yahoo begonnen met een grote schoonmaak. Andere producten die per direct of later dit jaar verdwijnen zijn: Yahoo Axis, Yahoo Browser Plus, Citizen Sports, Yahoo WebPlayer, FoxyTunes, Yahoo RSS Alerts, Yahoo Neighbors, Yahoo Stars India, Yahoo Downloads, Yahoo Local API en als laatste Yahoo Term Extraction API.

Lees meer over: