Zoeken in Facebook-sociogram, de nieuwe zoekfunctie van Facebook

FacebookVanavond was het evenement van Facebook op het hoofdkantoor in Menlo Park waarvoor vorige week uitnodigingen werden rondgestuurd. Het evenement begon met de aankondiging dat er nu in totaal door alle gebruikers 240 miljard foto's zijn geüpload naar het sociale netwerk en dat er nu meer dan een triljoen verbindingen zijn. Vorig jaar op 14 september (om 12:45 uur) bereikte Facebook al de mijlpaal van 1 miljard gebruikers.

Zoekmachine

Geen telefoon, geen Facebook Messenger voor iPad en geen uitbreiding van het hoofdkantoor maar het gaat om een nieuwe zoekmachine. Het sociale netwerk is de laatste tijd druk bezig geweest met het ontwikkelen van Zoeken in Facebook-sociogram (Graph Search), een nieuwe zoekfunctie. Sinds maart vorig jaar waren er al geruchten dat het sociale netwerk bezig zou zijn met de ontwikkeling van een nieuwe zoekmachine.

De zoekmachine werd gemaakt onder leiding van Lars Rasmussen en Tom Stocky, beide waren voorheen in dienst van Google. Lars Rasmussen begon ooit het bedrijf Where 2 Technologies dat in 2004 werd overgenomen door Google wat later resulteerde in Google Maps. Samen met zijn broer Jens was hij verantwoordelijk voor het geflopte Google Wave.

Mensen, plaatsen en dingen zoeken

Met de nieuwe zoekfunctie kun je mensen, plaatsen en dingen zoeken. Er wordt een groter zoekveld bovenaan in de blauwe balk geplaatst en na het uitvoeren van een zoekopdracht dient deze ook direct als titel van de pagina met zoekresultaten, de zoekopdracht kan hier dan worden aangepast. Graph Search is anders dan het traditionele zoeken op internet waarbij er wordt gezocht op basis van sleutelwoorden en aan de hand hiervan worden de meest relevante zoekresultaten getoond. Met Graph Search zoek je op een andere manier door zinnen in te voeren zoals "Mijn vrienden in New York die houden van Jay-Z". Na het uitvoeren van een vergelijkbare zoekopdracht zie je vrienden, plaatsen, foto's, en andere content gedeeld overeenkomend met de twee gestelde voorwaarden in de zoekopdracht.

facebook_graph_search_1

Een ander belangrijk verschil met zoeken op internet is dat veel content niet publiekelijk beschikbaar is en zodoende is de zoekfunctie dan ook gemaakt met de privacy van gebruikers in gedachte. Zodoende kun je dus als gebruiker ook berichten, foto's, etc. vinden wat ook anders gewoon op het sociale netwerk bekeken zou kunnen worden. De zoekresultaten zijn dus uiteindelijk voor elke Facebookgebruiker weer geheel anders, wat betreft privacy en alle huidige instellingen zal er dan ook verder niets gaan veranderen.

facebook_graph_search_2

De zoekfunctie richt zich eerst op vier onderdelen: Mensen, foto's, plaatsen, en interesses. Wat betreft mensen kunnen er zoekopdrachten uitgevoerd worden als 'Vrienden die in mijn stad wonen','Vrienden van vrienden die Yosemite National Park hebben bezocht' en 'Vrienden die tennis leuk vinden en dichtbij wonen'. Wat betreft foto's gaat het bijvoorbeeld om 'Foto's van mijn familie' en 'foto's van vrienden gemaakt in New York'. Naar locaties kan gezocht worden door zoekopdrachten in te voeren als 'Restaurants in New York', 'Steden bezocht door mijn familie' en 'Landen bezocht door vrienden'. Als laatste het onderdeel interesses, denk dan bijvoorbeeld aan zinnen als 'Muziek waar mijn vrienden van houden'.

facebook_graph_search_3

Wie overigens goed kijkt naar de bovenstaande screenshot ziet zoals het lijkt een jonge Mark Zuckerberg staan. Het gaat om de foto op de tweede rij aan de rechterkant.

Bing

Dan kan het ook nog gebeuren dat er bepaalde dingen zijn waar je als gebruiker naar zoekt maar waar Facebook geen resultaten kan vinden. In dat geval hoef je niet apart een zoekmachine te openen maar zal de zoekopdracht worden afgehandeld door zoekmachine Bing van Microsoft, door Mark Zuckerberg een 'a world class search engine' genoemd. De zoekresultaten van Bing worden binnen Facebook getoond zoals hieronder in de screenshot is te zien. Ook worden nieuwsberichten getoond en alle resultaten zijn voorzien van het aantal likes en shares, naast de zoekresultaten worden aan de rechterkant relevante Facebookpagina's en applicaties getoond evenals advertenties.

bing_web_search

Wachtlijst

Facebook is nog in een vroeg stadium met de ontwikkeling van de zoekfunctie en het gaat dan ook om de introductie van een bètaversie. Zodoende is de zoekfunctie eerst alleen beschikbaar voor een beperkte groep gebruikers uit de Verenigde Staten maar ben je geïnteresseerd dan kan de zoekmachine alvast uitgeprobeerd worden op deze pagina. Onderaan deze pagina staat een grote groene knop 'Op de wachtlijst' om je aan te melden voor de bètaversie, zodra de zoekfunctie klaar is krijg je hier automatisch een melding van.

Lees meer over: , ,