Zelfrijdende Toyota Priussen van Google

Google heeft zojuist bekend gemaakt technologie te hebben ontwikkeld om auto's zelf te laten rijden. Hiervoor zijn een aantal Toyota Priussen aangepast en met deze auto's heeft Google al onder andere gereden van het kantoor in Mountain View naar het kantoor in Santa Monica en door naar Hollywood Boulevard, Los Angeles. Een rit van ongeveer 555 kilometer. Google zegt dat de auto's met behulp van camera's, sensoren en lasertechniek (plus Google Maps uiteraard) in totaal al 140.000 mijl hebben gereden. Naast de Toyota's heeft het bedrijf ook een Audi TT.

Veiligheid

Het is wel zo dat de auto's nooit onbemand de weg op gaan aangezien dat nog iets te onveilig is. Zodoende kan de bestuurder ingrijpen op het moment dat het mis gaat, dit werkt vergelijkbaar als het uitschakelen van de cruise control, aldus Google. Naast de chauffeur zit altijd een software operator in de auto om alles in de gaten te houden. Als laatste heeft Google ook de politie even van te voren op de hoogte gesteld :-).

Volgens de wereldgezondheidsorganisatie sterven jaarlijks meer dan 1.2 miljoen mensen ten gevolge van auto-ongelukken. Google denkt in de toekomst dit aantal dodelijke ongevallen te kunnen terugbrengen met deze technologie, misschien zelfs wel te halveren. De technologie is op dit moment nog zeer experimenteel maar het geeft wel een blik op hetgeen waar we naar toegaan in de toekomst.

Update: Foto's en video Google Toyota

De New York Times heeft een aantal foto's van de Toyota evenals een video. Een aantal foto's plus de video hieronder. Verder blijkt dat de auto al bijna een jaar geleden werd gespot op de snelweg. Meer daarover in het bericht: Toyota Prius al vorig jaar gespot.

Lees meer over: ,