YouTube moet in Duitsland extra filter instellen

Problemen voor YouTube in Duitsland want hier heeft een rechter bepaald dat de videowebsite een extra filter in moet gaan stellen om te zorgen dat auteursrechtelijk beschermde muziekvideo’s niet meer geüpload kunnen worden door gebruikers van de site.

De rechtszaak werd aangespannen door GEMA, een organisatie vergelijkbaar met Buma/Stemra in Nederland waarbij onder andere een groot aantal muzikanten zijn aangesloten. Het ging in dit geval om twaalf video’s die geüpload waren door gebruikers van de website en waarvoor geen royalty's betaald waren. De videowebsite zegt echter zelf geen juridische verantwoordelijkheid te hebben bij het uploaden van video's, wel worden video's eventueel later offline gehaald als hierover klachten worden ingediend.

De rechter heeft aangegeven dat YouTube wel degelijk verantwoordelijk is en daarom een extra filter moet gaan instellen waarmee het uploaden van dergelijke video's onmogelijk moet worden gemaakt. Mocht er een volgende overtreding zijn dan kan de videowebsite een boete van 250.000 euro verwachten. YouTube heeft laten weten te gaan kijken naar de gevolgen van de uitspraak en te willen praten over een minimumvergoeding voor artiesten.

Of YouTube in beroep gaat tegen de uitspraak is niet duidelijk.

Via: nu.nl
Lees meer over: ,