YouTube kanaal eenvoudig van opmaak voorzien

Het valt je misschien wel eens op dat veel videokanalen op YouTube van bedrijven waarop de nodige video's staan niet opgemaakt zijn. Veel bedrijven plaatsen wel video's op de videowebsite maar besteden vervolgens geen aandacht aan de opmaak van hun videokanaal waardoor de grijze achtergrond standaard te zien is evenals de standaard profielfoto, terwijl dit eenvoudig is om te doen. Ondanks dat het kanaal mogelijk alleen wordt gebruikt om video's op een website in te sluiten is het wel zo dat men door kan klikken op deze video's door naar het kanaal waar de video op is geplaatst.

Opmaken videokanaal

Een videokanaal op YouTube kan eenvoudig opgemaakt worden vergelijkbaar op de manier waarop Twitter opgemaakt kan worden. Om te beginnen open het betreffende kanaal en klik dan bovenaan in de balk op de knop 'Kanaalinstellingen' aan de linkerkant.

Dan zal de pagina opnieuw laden en het tabblad 'Uiterlijk' openen. Als eerste stel je hier een avatar in. Dit is de profielfoto die voor de naam van het videokanaal zal worden geplaatst, voorgestelde afmetingen: 800 x 800 pixels. Maximale grootte: 1 MB.

Direct onder de profielfoto kan er een achtergrondafbeelding ingesteld worden, heb je geen afbeelding tot je beschikking dan kan hier ook alleen een kleur worden ingesteld. Na het uploaden van een afbeelding kan hiervan de positie worden ingesteld en er kan gekozen worden of de afbeelding horizontaal of verticaal moet herhalen. Voor bedrijven is het hier het mooiste om dit gelijk te trekken met de opmaak toegepast op bijvoorbeeld Twitter. Na het instellen van een afbeelding is er tevens de keuze tussen 'Scrollen' en 'Vast'. Door vast te kiezen zal de achtergrond niet mee scrollen zodra er naar beneden wordt gescrolld. Anders zal de afbeelding ook mee scrollen, dit is standaard ingesteld.

Titel en omschrijving

Hetgeen hierboven genoemd zijn alle opties wat betreft het opmaken van een kanaal, daarna is er het tabblad 'Informatie en instellingen'. Hierop stel je als eerste de titel van het videokanaal in, normaal gesproken de bedrijfsnaam en eronder plaats je dan een kleine omschrijving over het videokanaal, hier kunnen geen links in worden geplaatst. Onder de omschrijving voer je eventueel labels in die betrekking hebben op het kanaal.

Tabbladen

Het laatste tabblad is genaamd 'Tabbladen' en deze is vrij belangrijk omdat je hier de layout van het videokanaal instelt. Standaard is 'Bladeren door video's' ingesteld wat een overzicht toont van alle video's die zijn geĆ¼pload evenals afspeellijsten, reacties en feeds. Mooier is in dit geval over het algemeen om het tabblad 'Aanbevolen' te gebruiken waarmee de laatste video of een specifieke video kan worden uitgelicht bovenaan.

Na het selecteren van het standaard tabblad zijn er in totaal vier layouts waarvoor gekozen kan worden. Misschien de beste layout is 'Blogger', dit is een omgekeerde chronologische lijst met je recente uploads of een aanbevolen afspeellijst direct onder de video die bovenaan is uitgelicht. Ook is er de layout genaamd 'Alles', een aanbevolen video uit een afspeellijst met een groep aanbevolen afspeellijsten en kanalen. Door op een layout te klikken zie je direct eronder een voorbeeld en zodoende kun je de beste layout kiezen.

Overigens staat er bovenaan dan nog een optie 'Geabonneerde gebruikers altijd doorverwijzen naar de feed'. Vink deze extra optie eventueel aan als dit gewenst is.

Links

Nu je klaar bent met het inrichten van het videokanaal zijn er nog een aantal aanvullende mogelijkheden. Klik eerst op de knop rechtsboven 'Klaar met bewerken' om de nieuwe layout definitief toe te passen. Handig kan daarna zijn om nog enkele links toe te voegen aan het videokanaal. Bijvoorbeeld voor bedrijven die hier een link naar de eigen website kunnen plaatsen evenals naar sociale netwerken zoals Twitter waarop het bedrijf actief is.

Klik dan direct onder het zoekveld op de knop 'Bewerken' om het blokje aan te passen. Als eerste zie je hier bovenaan de omschrijving staan die net hierboven is ingevoerd met het opmaken van het videokanaal, deze omschrijving kan ook hier gewijzigd worden. Eronder kunnen dan links worden toegevoegd naar wens, na het plaatsen van de links kan de volgorde van de links eevoudig worden aangepast door de links te slepen met de muis.

Onder de links kan dan nog aanvullende informatie worden ingevoerd in de vorm van een stad of een land maar de velden kunnen worden verborgen als dit niet van toepassing is.

Videokanaal promoten in je eigen video's

Sinds een tijdje is het mogelijk om als eigenaar van een videokanaal het kanaal te promoten binnen alle eigen geĆ¼ploade video's. Het gaat om de optie InVideo-programmering. De feature is te vinden door te gaan naar de kanaalinstellingen die zijn te bereiken door rechtsboven op je gebruikersnaam te klikken en daarna te kiezen voor Instellingen in het menu. Klik daarna aan de linkerkant op 'InVideo-programmering'.

Lees meer over: ,