WordPress 3.6 ‘Oscar’ uitgebracht met HTML5 mediaspeler

Het team achter blogpakket WordPress heeft versie 3.6 genaamd Oscar uitgebracht. De naam Oscar is een verwijzing naar de Canadese jazzpianist en componist Oscar Peterson. Iedereen met een bestaande installatie van WordPress kan nu zoals gebruikelijk in de backend van het pakket eenvoudig updaten naar de nieuwste versie. Hierbij wel direct het advies om zoals altijd voor het updaten eerst een backup van alle bestanden en de database te maken. WordPress 3.6 downloaden kan op WordPress.org.

Twenty Thirteen

De nieuwste versie brengt de nodige toevoegingen. Als eerste is het thema Twenty Thirteen toegevoegd waarbij WordPress aangeeft dat het thema, geïnspireerd door moderne kunst de focus legt op je inhoud met een single-column ontwerp gemaakt voor mediarijk bloggen. Het thema heeft een flexibele layout en werkt op vrijwel elk apparaat.

wordpress_3_6_twenty_thirteen

Revisies en bewaarfunctie

Verbeterde revisies. Zodra je een bericht gaat schrijven zal elke wijziging automatisch worden opgeslagen en bij het vergelijken van revisies zal tekst gemarkeerd worden zodat je makkelijker kunt bekijken welke wijzigingen er zijn doorgevoerd. Er is een verbeterde automatische bewaarfunctie. Zo worden berichten nu ook lokaal opgeslagen wat handig is in het geval dat de internetverbinding plotseling wegvalt of als de browser crasht.

wordpress_3_6_backup

Berichtvergrendeling

Dan verbeteringen op het gebied van berichtvergrendeling, met name handig als een blog meerdere auteurs heeft. Als een auteur een bericht aan het bewerken is dan kun je dit zelf direct zien in het overzicht met berichten. Als je doorklikt op het bericht dan zal er een waarschuwing in beeld verschijnen met de mogelijkheid om het bericht over te nemen en de auteur daarmee te blokkeren die dan niet verder kan gaan met het aanpassen van het bericht. Ook in de waarschuwing een link om een voorbeeld van het bericht te bekijken.

wordpress_3_6_vergrendeling

Ondersteuning voor audio en video

In WordPress 3.6 is een nieuwe mediaspeler toegevoegd. Met de ingebouwde HTML5 mediaspeler kun je eenvoudig audio en video toevoegen aan een bericht. Je upload een videobestand met de mediamanager en voegt deze daarna toe aan het bericht. Wat betreft Spotify, Rdio en SoundCloud kun je nummers, albums en afspeellijsten toevoegen door simpelweg een URL te plakken in het bericht net als dit al langer kon met bijvoorbeeld video's van YouTube. Aanvullend is er voor ontwikkelaars een nieuwe audio/video API.

wordpress_3_6_video

Menu's

Als laatste is het gedeelte om menu's toe te voegen simpeler en makkelijker gemaakt. Er zijn nu twee tabbladen, naast Menu's bewerken is er een nieuw tabblad Locaties beheren.

wordpress_menu_weergave

Lees meer over: