Wit lint op homepage Google vanwege de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen

google_wit_lint_img

Nadat er afgelopen vrijdag en zaterdag nog een uitgebreid spel in het teken van Doctor Who te zien was op diverse homepages van Google wereldwijd staat er vandaag iets geheel anders op de homepages. Het gaat om een wit lint geplaatst onder de knoppen die onder het zoekveld staan vanwege de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen.

De dag valt jaarlijks op 25 november en werd in het leven geroepen door de Verenigde Naties. De aanleiding was dat in de Dominicaanse republiek drie politiek activistische vrouwen om het leven werden gebracht in opdracht van dictator Rafael Leónidas Trujillo. Dit waren de drie zussen Patria, Minerva en Antonia Mirabal die openlijk protesteerden tegen de dictator, de vierde zus wist te overleven en stichtte later een museum met een gedenktuin voor haar zussen in de stad Salcedo. In 2007 werd tevens de naam van de provincie waar Salcedo de hoofdstad van is gewijzigd naar de naam Hermanas Mirabal.

Het klikken op het witte lintje brengt je naar een pagina op de website van UN Women, United Nations Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women. Dit is een onderdeel van de Verenigde Naties dat zich inzet voor vrouwenrechten. Op de betreffende pagina staat meer uitleg over deze internationale dag en het vervolg tot 10 december.

Het is vandaag de eerste keer dat Google een wit lint plaatst op de homepage met een link naar een specifieke organisatie. In de afgelopen jaren werden er wel andere kleuren linten geplaatst evenals witte kaarsen om stil te staan bij diverse trieste gebeurtenissen.

Autocomplete Google

Aanvullend op de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen gebruikte UN Women recent de autocomplete feature van Google nog voor de campagne Women Should. Zodra je begint met het typen van een zoekopdracht zal Google automatisch met een aantal suggesties komen. Op basis van deze zoeksuggesties maakte reclamebureau Memac Ogilvy & Mather Dubai een aantal confronterende posters om duidelijk te maken hoe er in bepaalde landen nog gedacht wordt over de rechten van de vrouw. De bijbehorende video bekijk je hieronder, meer informatie over deze campagne is te vinden op deze pagina.

Lees meer over: ,