Winnaars Google Project 10 tot de macht 100

Alweer twee jaar geleden kwam Google met het project genaamd "Project 10 tot de macht 100", een oproep voor ideeën om de wereld te veranderen door zoveel mogelijk mensen te helpen. Het project werd gestart vanwege de tiende verjaardag van de zoekmachine. De uitslag van de wedstrijd werd echter al meerdere keren uitgesteld omdat er meer ideeën werden ingezonden dan verwacht. Daardoor had Google meer tijd nodig om de beste ideeën eruit te halen.

Het heeft dus even geduurd maar nu zijn de vijf winnaars bekend gemaakt door Google die samen 10 miljoen dollar mogen verdelen. In totaal hebben duizenden mensen uit meer dan 170 landen meer dan 150.000 ideeën ingediend. Uit die groep zijn er door Google 16 ideeën geselecteerd waar het publiek op kon stemmen. De vijf winnaars hieronder, meer informatie is te lezen op de website van het project.

 • Idee: maak educatieve inhoud gratis online beschikbaar
  Gesteund project: de Khan Academy is een non-profitorganisatie op het gebied van onderwijs die goed en gratis onderwijs voor iedereen aanbiedt via een online bibliotheek met meer dan 1600 educatieve video's. We doneren $ 2 miljoen om de Khan Academy te helpen meer cursussen te ontwikkelen en hun basisbibliotheek te laten vertalen in de talen die over de hele wereld het meest worden gesproken.
 • Idee: verbeter het wetenschappelijk en technisch onderwijs
  Gesteund project: FIRST is een non-profitorganisatie die wetenschappelijk en wiskundeonderwijs over de hele wereld promoot door middel van een teamcompetitie. Deze organisatie wil jonge mensen stimuleren zich op technisch-wetenschappelijk gebied te ontwikkelen door hen de kans te geven samen te werken met professionele technici en wetenschappers. We doneren $ 3 miljoen om hen een basis te geven voor hun fondsenwervingsprogramma's voor nieuwe robotica-studententeams, zodat meer studententeams kunnen meedoen aan FIRST.
 • Idee: maak de overheid transparanter
  Gesteund project: Public.Resource.Org is een non-profitorganisatie die zo veel mogelijk mensen online toegang probeert te geven tot openbare overheidsdocumenten in de Verenigde Staten. We doneren $ 2 miljoen aan Public.Resource.Org om hen te helpen Amerikaanse juridische documentatie online beschikbaar te stellen, zodat iedereen hier toegang toe heeft.
 • Idee: stimuleer innovatie in het openbaar vervoer
  Gesteund project: Shweeb is een concept voor persoonlijk stadsvervoer op korte tot middellange afstanden in met trapkracht voortgedreven cabines aan een monorail. We doneren $ 1 miljoen voor onderzoek en ontwikkeling waarmee Shweeb zijn technologie in een stedelijke omgeving kan testen.
 • Idee: lever kwaliteitsonderwijs aan Afrikaanse studenten
  Gesteund project: het African Institute for Mathematical Sciences (AIMS) is een centrum voor wetenschappelijk en wiskundeonderwijs en -onderzoek in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad. AIMS richt zich vooral op een overbruggingsprogramma van een jaar voor pas afgestudeerde studenten dat hen helpt kennis en ervaring op te doen voordat ze een masteropleiding gaan doen of gaan promoveren. We doneren $ 2 miljoen om AIMS te helpen extra centra te openen om het wetenschappelijk en wiskundeonderwijs op universiteitsniveau in Afrika te promoten.

Lees meer over: