Windows 3.1 is vandaag jarig

Windows 3.1 is vandaag jarig

Een versie van Windows waarvoor al langer geen ondersteuning meer bestaat is Windows 3.1. Het is vandaag precies 22 jaar geleden dat Windows 3.1 (codenaam Janus) werd uitgebracht door Microsoft, aanvankelijk als 16-bits versie maar later volgde er ook een 32-bits versie. De officiële ondersteuning van deze versie van het besturingssysteem stopte op 31 december 2001, elf jaar na de introductie. Windows 3.1 bracht de nodige verbeteringen met zich mee vergeleken met het in 1990 uitgebrachte Windows 3.0. Zo werd Media Player standaard toegevoegd en werd het mogelijk om audio op te nemen.

Tevens was dit de eerste versie van Windows met screensavers, er werden vier screensavers toegevoegd waaronder een variant met vliegende Windows logo's. Nieuw toegevoegd werd het register met opgeslagen instellingen, dit onderdeel bestaat nog altijd.

Nieuw standaard aanwezig in het besturingssysteem was het spel Mijnenveger als vervanging voor het spel Reversi. Mijnenveger was op zich al wel twee jaar eerder verkrijgbaar als onderdeel van de eerste versie van het Microsoft Entertainment Pack maar tot Windows 3.1 nog niet standaard aanwezig. Het spel bleef vanaf dat moment in Windows tot en met Windows 7, in Windows 8 is het klassieke spel niet meer aanwezig maar een moderne versie van Mijnenveger kan nog wel worden gedownload in de Windows Store. Een overzicht van alle verbeteringen in Windows 3.1 bekijk je hier op de site van Microsoft.

De verkoop van Windows 3.1 ging vrij snel, in de eerste twee maanden ging het besturingssysteem al meer dan 3 miljoen keer over de toonbank. Hieronder een screenshot van Mijnenveger, meer screenshots van Windows 3.1 bekijk je op deze pagina.

Lees meer over: ,