Wikipedia 10 jaar geworden

Vandaag bestaat Wikipedia precies 10 jaar. Op 15 januari 2001 werd de eerste editie gestart van de online encyclopedie, in eerste instantie nog niet in het Nederlands. De Nederlandse versie van de encyclopedie volgde hetzelfde jaar en werd gelanceerd op 19 juni. Nu tien jaar later is Wikipedia beschikbaar in 278 talen met een totaal van meer dan 17 miljoen artikelen, ruim 66 miljoen pagina's en meer dan een miljard bewerkingen. De Nederlandstalige Wikipedia telt op dit moment 665.672 artikelen. De Engelse versie is iets groter en bevat momenteel 3.529.170 artikelen.

Activiteiten

Om de verjaardag te vieren zijn er wereldwijd allerlei activiteiten georganiseerd waaronder in Nederland. Gisteren en eergisteren was er een Wiki Bootcamp en vandaag om 15:30 uur is er in het Amsterdams Historisch Museum een debat en borrel. Mocht je hier nog naar toe willen dan is dit helaas niet meer mogelijk, opgeven moest voor 11 januari. Het AHM zal vandaag als cadeau haar gedigitaliseerde collectie doneren aan Wikipedia.

Wikipedia

De naam Wikipedia is overigens een samentrekking van twee woorden, het woord Wiki is afkomstig uit het Hawaïaans en het woord pedia is afkomstig van het Engelse maar oorspronkelijk uit het Grieks afgeleide "encyclopedia".

Wikimedia Foundation

De encyclopedie is een project van de Wikimedia Foundation, een organisatie zonder winstoogmerk die voornamelijk leeft van donaties. De Foundation werd officieel opgericht op 20 juni 2003 en dient als overkoepelende organisatie van Wikipedia, Wiktionary, Wikiquote, Wikibooks, Wikisource, Wikicommons, Wikinews, Wikispecies en Wikiversity.

Lees meer over: