Werkgevers vragen sollicitanten om Facebook wachtwoord

Afgelopen week doken er ineens berichten op over een opkomende trend dat werkgevers steeds vaker een manier zoeken om toegang te krijgen tot iemands profiel en privé-informatie op Facebook. Met de opkomst van sociale netwerken zoals Facebook en Twitter komt het in de VS steeds vaker voor dat werkgevers de profielen van sollicitanten op deze manier checken om zo meer over kandidaten te weten te komen.

Privé

Nu is het tegenwoordig, ook in Nederland gebruikelijk voor een werkgever om een potentiële werknemer te gaan 'Googelen'. In de praktijk is het alleen zo dat zeker in het geval van Facebook gebruikers logischerwijs standaard een hoop informatie afschermen wat dus alleen maar bekeken kan worden door een beperkt aantal gebruikers.

Dit heeft nu in de Verenigde Staten tot gevolg dat werkgevers steeds verder gaan om toch aan informatie te komen. Sollicitanten krijgen nu bijvoorbeeld de vraag om wachtwoorden van netwerken zoals Facebook op te geven of om tijdens een gesprek op een bedrijfscomputer in te loggen op het sociale netwerk zodat een werkgever op die manier privé-informatie kan bekijken. Sommigen moeten daarnaast direct al een contract tekenen waarin staat dat ze niet negatief mogen praten over de werkgever op sociale media.

Statement Facebook

Omdat dit een behoorlijke inbreuk op de privacy is heeft Facebook een uitgebreid statement hierover online geplaatst. Chief Privacy Officer Erin Egan van het sociale netwerk geeft in het bericht aan dat je als gebruiker nooit je wachtwoord moet delen of iemand anders toegang moet geven tot je eigen account, zeker niet om een nieuwe baan te kunnen krijgen. Als vriend van een werkzoekende moet je je daarnaast geen zorgen hoeven te maken dat je eigen gegevens en geplaatste berichten mogelijk worden gedeeld met personen die je niet kent omdat de vriend in kwestie heeft gesolliciteerd.

Algemene voorwaarden

Het is daarom ook zo dat in de algemene voorwaarden van Facebook staat dat het niet is toegestaan om een wachtwoord te delen of te vragen om een wachtwoord. Facebook geeft aan dat het niet goed is als werkgevers potentiële werknemers om een wachtwoord vragen. Verder wordt aangegeven dat dit voor werkgevers ook tot onverwachte problemen en claims zou kunnen leiden in het geval dat een sollicitant niet wordt aangenomen.

Wetsvoorstel

Ondertussen steunt de Democratische Senator Richard Blumenthal het sociale netwerk en heeft gezegd momenteel te werken aan een wetsvoorstel om werkgevers te verbieden om medewerkers en sollicitanten te vragen om toegang te geven tot sociale netwerken.

Dit moet op korte termijn klaar zijn, Blumenthal geeft hierbij wel aan dat het wetsvoorstel niet is bedacht om helemaal te voorkomen dat werkgevers online naar informatie zoeken over een sollicitant. Publiekelijk beschikbare informatie mag altijd bekeken worden.

Lees meer over: