Websites protesteren tegen SOPA (Stop Online Piracy Act)

Vandaag is de dag dat op diverse bekende Amerikaanse websites zoals Wikipedia wordt geprotesteerd tegen de controversiële Stop Online Piracy Act..

Wikipedia

Als eerste doet Wikipedia mee, wie momenteel naar de Engelse versie van encylopedie gaat zal direct een melding in beeld krijgen met witte tekst op een zwarte achtergrond. De verwachting is dat Wikipedia op deze manier 25 miljoen mensen weet te bereiken.

Dit wil overigens niet direct zeggen dat je de website helemaal niet kunt gebruiken. Mocht je bepaalde informatie zoeken dan kun je onder andere terecht op de mobiele website, en.m.wikipedia.org of op simple.wikipedia.org, al staan hier minder uitgebreide teksten op. Eventueel het uitschakelen van Javascript brengt de pagina´s ook weer in beeld.

Google

Google heeft vandaag op de Amerikaanse homepage van de zoekmachine het onderstaande logo geplaatst. Direct onder het zoekveld staat de tekst: "Tell Congress: Please don't censor the web!" met hieraan de link naar een pagina met meer informatie. Opmerkelijk is dat Bing en Yahoo praktisch geen aandacht besteden aan de protesten.

Flickr

Fotowebsite Flickr.com heeft gebruikers de mogelijkheid gegeven om hun eigen foto's zwart te maken zoals hieronder in de screenshot is te zien.

Reddit

De sociale nieuwswebsite Reddit is ook uit de lucht gegaan en heeft een speciale pagina online geplaatst met de kreet "SOPA and PIPA damage the Internet. today we fight back.". Bovenaan naast het logo wordt afgeteld tot het moment dat de site weer bereikbaar is.

WordPress.com

De homepage van WordPress.com is gecensureerd. Normaal worden hier diverse weblogs uitgelicht maar dit is vandaag even niet het geval.

WordPress.org

Naast WordPress.com is ook de homepage van WordPress.org aangepast met in dit geval een melding, zwarte achtergrond en een video die nader ingaat op het protest.

Firefox

Mozilla heeft de standaard startpagina van browser Firefox aangepast. De homepage is nu zwart en het Firefox logo is voorzien van de tekst "Stop Censorshop".

Twitpic

Fotowebsite Twitpic heeft de homepage zwart gemaakt en het logo aangepast.

Lees meer over: , , , ,