Websites politieke partijen niet gebruiksvriendelijk

Hoe lastig kan het zijn om op de website van een politieke partij de nummer drie op de kandidatenlijst te vinden? Of het standpunt over het verhogen van de AOW leeftijd? Drie op de tien kiezers kunnen het niet vinden, constateert onderzoeksbureau Valsplat. Van alle politieke partijen scoort de website van GroenLinks het best.

Valsplat liet ruim 600 Nederlandse kiezers twee taken uitvoeren op de websites van 11 politieke partijen. Op de website van GroenLinks vindt 89% van de kiezers antwoord op zijn vraag. Gevolgd door Trots op Nederland (83%) en de SP (82%). De twee grootste partijen in de peilingen, VVD en PvdA, komen in het onderzoek van Valsplat niet verder dan de middenmoot. Een kwart van de kiezers vindt niet wat hij zoekt. Hekkensluiter is de Partij voor de Vrijheid. Slechts de helft vindt op de website van de PVV antwoord op zijn vraag.

Veel kiezers geven aan dat de sites van politieke partijen onoverzichtelijk zijn door de grote hoeveelheid informatie, bovendien vindt men menu’s vaak onduidelijk. Vooral de website de website van de Partij voor de Dieren lijkt een oerwoud. Veel kiezers zeggen dat het moeite kost om de gewenste informatie te vinden en men twijfelt veel tijdens het zoeken.

In verkiezingstijd gebruiken steeds meer mensen internet om partij te kiezen. Partijen investeren daarom flink in hun website. Gemiste kans als zoveel kiezers dan niet vinden wat ze zoeken. Een rapport van het onderzoek is hier (PDF) gratis te downloaden.

Lees meer over: