Webshops straks alleen tegen betaling in Google Shopping

In de Verenigde Staten zal het straks niet langer mogelijk zijn om als webshop gratis te worden opgenomen in Google Product Search, Google slaat hiermee een geheel nieuwe weg in. Als eerste zal de naam worden gewijzigd van Product Search naar Google Shopping zoals de zoekmachine hier in Nederland en in andere landen ook heet en daarnaast moeten shops dus straks gaan betalen om producten te laten opnemen.

Google zegt dat een puur commerciële relatie met winkeliers dit hun zal aanmoedigen om productinformatie zoals de prijs en beschikbaarheid up-to-date te houden en dit betere zoekresultaten voor gebruikers zal opleveren wat uiteindelijk weer goed is voor de shops. Op dit moment zijn er strenge eisen voor het gratis toevoegen van producten aan de zoekmachine via het Merchant Center maar is de data lang niet altijd even up-to-date.

De rangschikking zal straks als de omschakeling deze herfst is voltooid volledig gebaseerd zijn op een combinatie van relevantie en het bod. Vooralsnog gaat het alleen om de Amerikaanse versie maar uiteindelijk hoopt Google dit puur commerciële model in de loop van volgend jaar ook naar andere landen, waaronder dus Nederland uit te rollen.

Lees meer over: ,