Waar kun je schaatsen op natuurijs en kunstijs, sites, kaarten en apps

SchaatsenHet is de afgelopen week behoorlijk koud geweest en het heeft aardig gevroren, iets wat de komende week nog even door zal gaan zetten. Veel mensen zijn in de afgelopen dagen het ijs opgegaan en dit weekend zullen er nog veel meer mensen de schaatsen pakken en er op uit gaan. Op internet zijn er inmiddels diverse overzichten beschikbaar met plekken waar je kunt schaatsen op natuurijs of eventueel op kunstijs, ook is er een applicatie beschikbaar voor zowel iPhone, Android als Windows Phone.

schaatsen_buienradar

Buienradar

Buienradar heeft naast de sneeuwrader ook een kaart online geplaatst met een overzicht van ijsclubs en ijsbanen. Alleen ijsclubs die hun baan open hebben gesteld staan op de kaart die hier te bekijken is. Het gaat niet alleen om natuurijs maar ook om kunstijs, als er een groen icoon is geplaatst dan is er al geschaatst op het ijs, rood geeft aan dat de baan (nog) dicht is. Na het klikken op een icoon wordt er onder de kaart informatie geplaatst.

schaatsen_weerplaza

Weerplaza

Vergelijkbaar met Buienradar heeft Weerplaza ook een pagina ingericht waarop is te zien waar en wanneer je kunt schaatsen op natuurijs. De website probeert je zo goed mogelijk op de hoogte te houden over het schaatsweer, zo is hier de gemiddelde ijsdikte te zien, de weersverwachting met de gevolgen voor de ijsvloer en alle natuurijsbanen in het land. Door op een locatie op de kaart te klikken opent er een popup met meer informatie zoals de ijsdikte en openingstijden. Zelf kun je ook een ijsbaan of een schaatstocht toevoegen.

schaatsen_schaatsplek

Schaatsplek

Op schaatsplek.nl eveneens een overzicht van een groot aantal locaties in Nederland waar je terecht kunt om te gaan schaatsen. Op de schaatskaart staan meer dan 250 ijsbanen, natuurijs plekken, toertochten en schaatswinkels en zelf kun je hier eventueel locaties aan toevoegen. Groene markers op de kaart staan voor geopende ijsbanen, rode markers geven ijsbanen aan die gesloten zijn. Winkels worden aangegeven met grijze markers en toertochten met gele markers. Het is wel zo dat schaatsplek.nl afhankelijk is van de informatie door bezoekers geleverd, informeer daarom altijd of de baan open is.

schaatsen_iphone

SchaatsApp

Op de website Schaatsapp.nl, een onderdeel van MeetMijnTijd zijn applicaties te vinden voor iPhone, Android en Windows Phone die van pas komen zodra je het ijs daadwerkelijk op gaat en een route gaat schaatsen. Met de applicatie neem je een schaatsroute eenvoudig op en tijdens het schaatsen zie en eventueel hoor je elke kilometer of elke minuut je snelheid, de geschaatste afstand en het aantal verbruikte calorie├źn. Nadat je een een tocht hebt afgelegd kun je alle gegevens delen op Schaatsapp.nl en automatisch doorplaatsen naar Facebook of Twitter. Downloaden kan via de volgende links: iPhone, Android, Windows Phone. Op de site een kaart met schaatsbanen in Nederland maar deze is nog niet zo complet als de andere sites, verder op de site een schaatskalender.

schaatsen_nl

Schaatsen.nl

Schaatsen.nl is bij uitstek een website om meer informatie te vinden, deze website is een initiatief van de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB). Op de website uiteraard het laatste weerbericht evenals een schaatsrader waar natuurijsbanen, kunstijsbanen, wedstrijden en toertochten op worden aangegeven. Wie natuurijs wil gaan opzoeken kan op de site 20 veiligheidsregels vinden. Aanvullend op de website is er in samenwerking met KPN een applicatie voor iPhone en een applicatie voor Android. Deze applicatie richt zich echter op professionele schaatsers en wedstrijden. Hiermee blijf je op de hoogte van het nieuws, er is een wedstrijdkalender en je kunt uitslagen bekijken.

ekkel

Ekkel.com

Een andere bekende website om locaties te vinden om te schaatsen op natuurijs is Ekkel.com, opgezet door de particulier Erik Ekkel. Op de website een Google Maps kaart met een overzicht van locaties die zijn ingestuurd door enthousiaste bezoekers van de website. Erik Ekkel begon de website in 2009, in dat jaar ging hij online op zoek naar een site met een overzicht van locaties om te schaatsen op natuurijs, hij kon op dat moment geen goede website vinden en begon daarom Ekkel.com, niet geheel zonder succes.

Weer en verkeer

Wil je weten wat de huidige stand van zaken is op de weg of hoe het gaat met het openbaar vervoer dan kun je op deze pagina terecht voor een overzicht met websites gericht op Weer en Verkeer in het algemeen evenals applicaties voor iPhone en Android.

Lees meer over: , , ,