Volg live online de parachutesprong van Felix Baumgartner

Vandaag zal de parachutist Felix Baumgartner vanaf basis Roswell in de Verenigde Staten opnieuw gaan proberen om met zijn parachutesprong een aantal records te breken. Inmiddels zijn er al meerdere sprongen afgelast, de laatste poging was afgelopen dinsdag en werd op het laatste moment geannuleerd vanwege te harde wind.

De Oostenrijkse Felix Baumgartner zal gaan plaatsnemen in een speciale luchtdrukcabine die hangt aan een luchtballon gevuld met helium, het zal dan zo'n 2,5 uur duren voordat hij een hoogte van ruim 37 kilometer weet te bereiken. Eenmaal boven zal hij naar beneden gaan springen en binnen 40 seconden een snelheid van 1100 kilometer per uur bereiken, genoeg om de geluidsbarrière te doorbreken. In 1960 maakte de Amerikaan Joseph Kittinger een vergelijkbare sprong vanaf een hoogte van 32 kilometer, hij wist een snelheid van 988 kilometer per uur te bereiken waarmee hij net niet de geluidsbarrière wist te doorbreken. Ter vergelijking, een normale parachutist valt vanaf een hoogte van 3 kilometer met een snelheid van ongeveer 200 kilometer per uur.

Mocht het Baumgartner lukken dan zal hij waarschijnlijk vier wereldrecords gaan breken. Hij zal dan de snelste, hoogste en langste vrij val ooit maken en daarnaast is er nog nooit een bemande ballon zo hoog geweest. De poging van Baumgartner kan live hieronder en op YouTube op het videokanaal van sponsor Red Bull worden gevolgd. Omdat er nodige risico's aan de sprong zijn verbonden worden de beelden met 20 seconden vertraging uitgezonden zodat de organisatie op tijd in kan grijpen mocht er iets echt misgaan. Tevens kun je terecht op Twitter (@RedBullStratos) om het laatste nieuws over te ontvangen.

Lees meer over: ,