[Video] What Facebook knows about you

Als je in Europa woont dan heb je het recht om alle persoonlijke gegevens dat bijvoorbeeld een sociaal netwerk als Facebook heeft opgeslagen op te vragen. Ondanks dat Facebook uit de Verenigde Staten komt heb je als gebruiker in Europa ook dit recht omdat je officieel te maken hebt met Facebook Ireland Limited gevestigd in Dublin.

Het opvragen van deze gegevens is precies wat de 24 jarige Max Schrems uit Oostenrijk heeft gedaan, de verantwoordelijke achter het initiatief Europe vs Facebook. Na lang wachten ontving hij via de post een CD met daarop 1222 PDF-bestanden met gegevens over hem en zijn 234 vrienden sinds het moment dat hij zijn account opende.

Er stond precies in welke berichten hij ooit had geplaatst, evenals de berichten die hij ooit verwijderde en privé berichten die hij ooit heeft gestuurd en heeft ontvangen. Verder bevatte de bestanden overzichten van de momenten dat hij ingelogd was maar was ook terug te vinden hetgeen wat hij ooit had geliked en zaken als vriendverzoeken, namen, e-mailadressen, relatie statussen, foto's en in sommige gevallen zelfs GPS coördinaten.

Opvragen

Normaal gesproken als je deze gegevens wilt opvragen dan kan dit via een formulier die het sociale netwerk online heeft staan echter nadat enkele duizenden verzoeken binnenkwamen besloot het sociale netwerk het formulier uit de lucht te halen.

Het opvragen van data kan nu alleen nog via de mail of via de post waarbij de kans groot is dat Facebook je een standaard antwoord stuurt waarin wordt verwezen naar de standaard mogelijkheid om je data te downloaden. Echter deze download bevat puur je eigen profiel maar niet alle gegevens die daadwerkelijk zijn opgeslagen door Facebook.

Uit de onderstaande video blijkt duidelijk wat Facebook nu allemaal opslaat.

Lees meer over: