Verken Koninklijk Paleis met Street View (Google Art Project)

Op 1 februari 2011 kondigde Google het Google Art Project aan, zeventien van de belangrijkste musea ter wereld kozen uit hun collectie één kunstwerk dat Google in gigapixel fotografeerde voor googleartproject.com. Daarnaast werden er ruim 1.000 objecten uit deze musea op hoge resolutie gefotografeerd. Tot deze eerste zeventien musea behoorden ook het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum in Amsterdam.

Google heeft laten weten wat betreft het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum de selectie werken flink is uitgebreid en dat de beelden die bij de lancering beschikbaar werden gemaakt zijn vervangen door nieuwe afbeeldingen van een hogere kwaliteit.

Koninklijk Paleis in Amsterdam

Maar naast deze uitbreiding is het nu ook mogelijk om een virtuele wandeling te gaan maken door het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Het gebouw met zijn rijke interieur is als één geheel in kaart gebracht. Daarnaast hebben het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, het Kröller-Müller Museum in Otterlo, en het Gemeentemuseum Den Haag een gedeelte van hun collectie online beschikbaar gemaakt via het Google Art Project.

Trolley

De samenwerking vormt onderdeel van een wereldwijde uitbreiding van het kunstproject van Google dat hiermee 151 partners in 40 landen omspant. In totaal zijn er nu al meer dan 30.000 kunstobjecten in hoge resolutie te bewonderen, een behoorlijke stijging ten opzichte van het oorspronkelijke aantal van 1.000 kunstwerken. Om de foto's te maken werd er gebruik gemaakt van de Street View Trolley waarvan hier een foto is te bekijken.