Verbeterde vriendenlijsten Facebook

Vorige week werd al duidelijk dat Facebook bezig was met het uitrollen van Smart Lists. Met deze nieuwe functionaliteit zal het sociale netwerk vrienden automatisch gaan plaatsen in een aantal standaard lijsten. De lijsten zijn als volgt: Werk, School, Familie en Woonplaats. Omdat het maken van lijsten saai werk is volgens Facebook wil het sociale netwerk op deze manier het werk automatisch doen. Handmatig aanpassen kan uiteraard.

Close Friends list en Acquaintances list

Verder komt er een nieuwe Close Friends list en een nieuwe Acquaintances list. Beide lijsten moet je zelf handmatig samenstellen omdat deze relaties uniek zijn en Facebook niet kan bepalen bij welke lijst vrienden horen. De Close Friends list is bedoeld om je beste vrienden aan toe te voegen. In het nieuwsoverzicht kan je dan een overzicht bekijken specifiek met al hun berichten en foto's. Tevens kan er ingesteld worden om notificaties te ontvangen zodra iemand uit deze groep een bericht plaatst zodat je niets hoeft te missen.

De Acquaintances list is bedoeld voor bijvoorbeeld zakenrelaties. In het nieuwsoverzicht verschijnen minder berichten van deze mensen. Alleen de belangrijkste zaken worden er uitgepikt zoals een verhuizing of een huwelijk zodat je ze niet helemaal vergeet.

Restricted list

Facebook stipt ook nog even aan wat je met mensen moet doen zoals je baas of andere mensen die je aardig vindt maar niet al je berichten mee wilt delen. Je kunt deze mensen toevoegen aan een 'Restricted list' zodat ze alleen de publiekelijk beschikbare updates te zien te krijgen. Je blijft dan dus gewoon vrienden met deze mensen en zodoende kun je wel gewoon berichten sturen en deze vrienden taggen in een bericht.

Elke hierboven genoemde lijst heeft een eigen nieuwsoverzicht en dit geldt ook voor eigen gemaakte lijsten. Op deze manier bekijk je dus snel per lijst alle berichten, foto's, etc.

Delen

Zodra je een nieuw bericht gaat plaatsen heb je de mogelijkheid om een specifieke lijst te kiezen om het bericht mee te delen. Dit kan middels de knop onder het veld waarin je het bericht plaatst. Je vrienden zien de namen van je lijsten niet maar zien wel elkaars namen.

Toevoegen

Zodra je iemand toevoegt als vriend of een verzoek accepteert kan deze direct worden toegevoegd aan een lijst zoals te zien is in de screenshot hieronder.

De verbeterde vriendenlijsten komen deze week voor alle gebruikers beschikbaar.

Lees meer over: